6 juli 2021
Italië zou een waardevolle collectie illegale archeologische vondsten hebben teruggehaald. Maar de berichtgeving hierover blijkt wat opgeklopt.
25 juni 2021
Uit opgravingen bij Tongeren blijkt dat de Romeinen kapot aardewerk met gesmolten lood repareerden. Maar waarom deden ze dat?
28 mei 2021
In de Belgische gemeente Jupille is afgelopen jaren een Gallo-Romeinse tempelsite ter ere van Apollo en Jupiter opgegraven.
5 maart 2021
In de periode 1971 – 1974 werden in de haven van een Romeins limesfort bij het huidige Zwammerdam resten van zes Romeinse schepen opgegraven.
4 maart 2021
Amper 11 van de 280 scheepswrakken in het Belgisch deel van de Noordzee zijn tot nu toe erkend als cultureel erfgoed onder water. De Belgische minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne wil dit met een nieuw wetsvoorstel veranderen. Hierdoor kunnen ook waardevolle wrakken uit de Tweede Wereldoorlog bij uitzondering deze status krijgen. Tekst: Lode Goukens
9 februari 2021
Oude Egypte – Dodenpriesters Een familiearchief van oud-Egyptische ‘waterschenkers’ voor de doden ontleed Petra Meijerink-Hogenboom, MA, Assistent Conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden; overige foto’s: RMO]
12 oktober 2020
De restauratie van de Zwammerdam 2, een Romeins vrachtschip, nadert zijn voltooiing. Een bijzonder moment in een project dat al decennialang duurt. ‘We hebben bijna alles zelf uit moeten vinden’, aldus Tom Hazenberg.
3 september 2020
In de week van 16 maart j.l., toen het museum net dicht was vanwege de Corona-crisis, heb ik nog één afspraak laten doorgaan: de aankoop van een gedraaide
21 juli 2020
Ben je op zoek naar een luxe verblijf tijdens jouw vakantie in België? Dit zijn de mooiste locaties:
7 juli 2020
Je gaat meedoen aan je eerste archeologische opgraving. Spannend! Waar moet je zoal op letten?
13 januari 2020
Voor het bachelorvak Past and Future bezochten Leidse archeologiestudenten Castellum Hoge Woerd, een moderne interpretatie van het Romeinse fort daar.
2 augustus 2017
De gemeente Dalfsen is op zoek naar enthousiaste schatgravers die deze zomer willen helpen bij een bijzondere opgraving.