Archeologie Magazine 5 van 2019

Het nieuwste nummer van Archeologie Magazine verschijnt omstreeks 25 oktober. Mis dit nummer niet en profiteer van de aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 19,95 en cadeaus. 

We gaan in dit nummer met archeologen en veteranen graven in Waterloo. Dit is wat je kan verwachten:

Archeologen en veteranen graven hand in hand in Waterloo

Ook dit jaar was een team van veteranen en archeologen weer op het slagveld van Waterloo om daar actief verder te graven naar sporen van de hevige gevechten in de wereldberoemde Slag bij Waterloo van 1815. Lees in Archeologie Magazine welke ontdekkingen er zijn gedaan. 

Bezit de abdij van Tongerlo een echte Da Vinci?

Het 'Laatste avondmaal' is een schilderij met een dramatisch onderwerp. Het is de donderdag voor de kruisiging van Jezus. Treurig is het dat deze muurschildering steeds meer vervalt, dit in tegenstelling tot de replica in de Belgische abdij van Tongerloo, waarvan wellicht enkele figuren door Leonardo da Vinci zelf geschilderd zijn. 

Spelen met licht in een drieduizend jaar oud heiligdom

Nabij Bogazkale, in een oud heiligdom, bevinden zich de resten van Hattusa. De Hettitische koninkrijk, dat tussen 1700 en 1200 voor Christus een grootmacht was. Twee Zwitserse onderzoekers opperen nu dat dit heiligdom ruim 3000 jaar geleden wel een als maankalender gebruikt zou kunnen zijn. 

Ik heb iets bijzonders gevonden, en nu?

Vaak krijgen we van lezers de vraag wat ze met hun eigen vondsten moeten doen. We legden de vraag voor aan Jos Bazelmans, hoofd Archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Ontdek het in Archeologie Magazine!