Archeologie Magazine 1 van 2024

Archeologie Magazine nr 1 2024

Wil je niks missen en altijd weten wat er speelt in de wereld van de archeologie? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Het Rubenskasteel: ‘een huis van plaisance’

 Peter Paul Rubens, een van de beroemdste kunstenaars van zijn tijd, kocht in 1635 in het dorp Elewijt een kasteel. Dat werd onlangs verworven door de Vlaamse overheid, om het na restauratie toegankelijk te maken voor het publiek. Dit in het kader van het beleid om Vlaamse Meesters in ere te herstellen. Rubens werd hier in Brabant landschapsschilder en liet er talloze sporen na, waaronder ook in en rond dit kasteel. Daarom kreeg het inmiddels ook de naam Rubenskasteel, terwijl het vroeger bekend stond als ‘Het Steen’. De Vlaamse overheid stelde het bouwwerk afgelopen jaar korte tijd open voor bezoekers. Voordat het tijdelijk werd gesloten voor restauratie konden wij er een kijkje nemen. 

De koepelkerk van St. Blasien met haar opvallende koepel

De koepelkerk van St. Blasien met haar opvallende koepel

Archeologie Magazine

St. Blasien, grootste koepel benoorden de Alpen 

Het is niet makkelijk om op te vallen in het spectaculaire landschap van het Hochschwarzwald, maar de koepelkerk van St. Blasien in de gelijknamige plaats en gemeente in Baden-Württemberg is er in geslaagd. Met haar hoogte van 62 en diameter van 36 meter is de koepel - de stenen droom van Martin Gerbert - de grootste in zijn soort ten noorden van de Alpen, en de vierde in grootte in Europa (na het Pantheon en Sint-Pieter in Rome, en de kathedraal van Florence). Het complex van abdij en kerk doorstond in zijn duizendjarige geschiedenis een hele serie rampen, vooral branden, en verrees elke keer fraaier uit zijn as. 

Natzweiler-Struthof

Natzweiler-Struthof

CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Natzweiler, het enige concentratiekamp op Frans grondgebied 

Tussen het einde van de Frans-Duitse oorlog in 1871 en het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945, veranderde de Elzas vier keer van nationaliteit. Frankrijk kreeg de streek na de Eerste Wereldoorlog terug, maar verloor het gebied weer bij de Duitse inval in 1940. Nazi-Duitsland annexeerde de Elzas daarbij volledig en voerde tevens een actief beleid van ‘defrancificatie’ en nazificatie. Dit verklaart waarom in de Elzas het enige concentratiekamp ligt op Frans grondgebied: Natzweiler-Struthof. De reden dat op de Mont-Louise vanaf mei 1941 dit concentratiekamp werd gebouwd, was de ontdekking van een specifiek soort rode graniet. Vanwege de slechte omstandigheden en het werk in de steengroeve gold Natzweiler als een van de zwaarste kampen.

De ruïnes van Empúries

De ruïnes van Empúries

Archeologie Magazine.

De pittoreske ruïnes van Empúries

Empúries is een groep ruïnes dicht bij l'Escala, gelegen in de Spaanse autonome regio Catalonië. Het is de plaats van de Griekse nederzetting Empórion (door de Romeinen omgedoopt tot Emporiae) van waaruit de streek vanaf 600 v.Chr. zeven eeuwen lang werd beheerst. De Feniciërs vestigden zich hier als eersten op een eiland aan de zuidkant van de Golf van Roses, thans een heuveltje op het vasteland. Rond 600 v.Chr. vestigden de Grieken zich er. In de 5e eeuw v.Chr. groeide de stad vooral door de lucratieve graanhandel. In de Tweede Punische Oorlog kwamen de Romeinen hier in het jaar 218 v.Chr. aan land, waarmee de romanisering van het Iberisch Schiereiland begon. De Romeinse stad ontstond vlak naast de Griekse nederzetting. Nog vandaag de dag zijn er pittoreske restanten te zien van de stad, zoals een forum, een aantal huizen, een deel van de stadsmuur met een toegangspoort, publieke baden, het amfitheater en fraaie vloermozaïeken. De villa's werden langs de top van een heuvel geconstrueerd.

De necropolis van Sakkara ligt in een uithoek van de woestijn

De necropolis van Sakkara ligt in een uithoek van de woestijn

Archeologie Magazine

Vierduizend jaar oud Egyptisch graf onderwerp van illegale handel én onderzoek

In een uithoek van de woestijn, in de necropolis van Sakkara, ging Josep Cervelló Autuori, epigraaf en egyptoloog bij de Universitat Autònoma de Barcelona, in 1997 op zoek naar nieuwe vindplaatsen. Ver weg van de andere graven troffen Cervelló Autuori en zijn team een vrijwel intacte onbekende vindplaats aan. Op een oppervlakte van 40 bij 25 meter lagen her en der fragmenten graniet, aardewerk en kleine kalkblokken met hiërogliefenteksten en afbeeldingen. Terwijl Cervelló Autuori wachtte op een vergunning van de Egyptische overheid om de plek op te graven, sloegen rovers toe. 

Wil je niks missen en altijd weten wat er speelt in de wereld van de archeologie? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU