12 mei 2021
In de provincie Groningen zijn sporen van een 2.100 jaar oude nederzetting gevonden. Het gaat hier onder meer om potscherven, een broche en een paardenskelet.
12 mei 2021
In het noordwesten van Polen heeft amateurarcheoloog Alexander Medvedev met behulp van zijn metaaldetector een middeleeuws zwaard met bijbehorende schede en een riddergordel met twee messen gevonden. De wapens zijn mogelijk gebruikt tijdens de Slag bij Tannenberg.
11 mei 2021
In Alingsås in het zuiden van Zweden was een wandelaar bezig een oriëntatietocht in het bos uit te zetten, toen hij een stuk metaal uit de grond zag steken. Hij dacht dat het schroot was, maar toen hij het uitgroef bleek het een kunstschat uit de late bronstijd te zijn.
11 mei 2021
Een archeologisch team heeft nieuwe inzichten opgedaan over het aquaduct van Valens, het langste Romeinse aquaduct ooit gebouwd.
11 mei 2021
In Kenia hebben archeologen het graf gevonden van een peuter, die daar tienduizenden jaren geleden ter ruste werd gelegd. Het blijkt zo'n 78.000 jaar oud. Hiermee is dit het oudste door mensen gedolven graf in Afrika.
10 mei 2021
In het zuidwesten van Ierland is een unieke graftombe uit de bronstijd (2000-500 v.Chr.) ontdekt. Binnen in de tombe lagen menselijke skeletresten en een ongewoon ovaalvormige steen.
7 mei 2021
De NPO laat weten dat het programma Andere Tijden van de Nederlandse TV verdwijnt. Het besluit heeft tot grote ophef onder geschiedenisliefhebbers geleid.
6 mei 2021
In de gemeente Råde in het zuidoosten van Noorwegen zijn 7 gouden hangertjes gevonden uit de tijd van de Grote Volksverhuizing, zo ongeveer tussen de 4de en 6de eeuw na Christus.
5 mei 2021
De botten van een Deense Viking lijken eeuwen na zijn overlijden nog steeds rusteloos. In de 19e eeuw werd zijn Vikinggraf gevonden in het Deense Bjerringhøj, maar toen raakten ze zoek. Nu, na bijna een eeuw zijn ze weer terecht.
5 mei 2021
Archeologen hebben voor het eerst de Puucheuvels op het Mexicaanse schiereiland Yucatán volledig in kaart gebracht. Deze heuvels staan al sinds 1840 bekend om hun vele archeologische vindplaatsen van eeuwenoude Mayanederzettingen.
4 mei 2021
In Mastaura, een oude Romeinse stad in Turkije, is een complete arena gevonden. Tijdens archeologisch onderzoek in de oude Romeinse stad herrees al snel een enorme bouwwerk uit de grond, wat de stenen structuur van een arena uit 200 v.Chr. bleek te zijn.
4 mei 2021
Poolse wetenschappers van het Nationale Museum in Warschau hebben een mummie ontdekt van een zwangere vrouw, uit de eerste eeuw voor Christus. Dit is de eerste keer dat een dergelijke vondst gedaan is.