Nieuws

Onbekend kasteel bij Castricum ontdekt

nieuws - 20-03-2018

Kasteel bij CastricumBij Castricum zijn sporen van een kasteel ontdekt. Een amateurhistoricus was het kasteel op het spoor gekomen, en uit professioneel weerstandonderzoek bleken er inderdaad sporen van een grachtenstelsel in de grond te zitten.

Oudste bewijs voor metaalrecycling in Nederland

nieuws - 19-03-2018

Smeltkroes archeologisch bewijs metaalrecyclingEen aantal 2500 jaar oude smeltkroesjes leveren bewijs voor de oudste bewijs voor het recyclen van metaal in Nederland. De vondst wordt in april gepresenteerd in het Jaarboek van de Nederlandse Archeologie 2017.

Tuin Paleis het Loo is archeologische schatkamer

nieuws - 15-03-2018

Opgraving Paleis het LooDe paleistuin van Paleis het Loo blijkt een archeologische schatkamer te zijn. Bij opgravingen onder het Bassecour kwamen voorwerpen uit de bronstijd tevoorschijn, maar ook fundering van een fontein uit de late zeventiende eeuw en een Romeinse munt.

Hazenberg Archeologie wint Cultuurprijs Zuid-Holland

nieuws - 15-03-2018

Hazenberg archeologie cultuurprijs Maandag 12 maart 2017 ontving Tom Hazenberg, archeoloog en eigenaar van 1Arch/Hazenberg Archeologie uit handen van Jaap Smit, Commissaris des Konings van de provincie Zuid-Holland, de Cultuurprijs Zuid-Holland 2018.

Speurhonden op zoek naar geplunderde archeologische schatten

nieuws - 14-03-2018

Honden speuren naar archeologische schattenHoe moet de smokkel van archeologische schatten worden aangepakt? Vanuit conflictgebieden zoals Syrië worden veel archeologische schatten gesmokkeld. Met de opbrengsten daarvan worden regimes zoals dat van IS grotendeels gefinancierd. Om die smokkel tegen te gaan, worden speurhonden getraind om archeologische schatten op te sporen.

Gebied rond Utrecht veel langer bewoond dan gedacht

nieuws - 13-03-2018

Archeologische vondsten UithofEen opmerkelijke vondst in Utrecht. Het gebied rond de stad blijkt veel langer bewoond dan gedacht. Bij archeologisch onderzoek op de Uithof zijn sporen gevonden die 11.000 jaar teruggaan in de tijd.

Amelia Earhart toch gevonden?

nieuws - 13-03-2018

De verdwijning van Amelia EarhartHet is een van de grootste mysteries van de 20e eeuw: de verdwijning van Amelia Earhart. De gevierde pilote verdween samen met haar navigator in 1937 boven de Stille Oceaan. Nu lijkt ze toch te zijn gevonden.

Verloren vikingnederzetting gevonden in Canada?

nieuws - 12-03-2018

Vikingen in Noord AmerikaWaar ligt de viking-nederzetting Hóp? Dat vragen archeologen zich al jaren af. Maar het ziet er naar uit dat het raadsel wordt opgelost. De afgelopen jaren hebben veel wetenschappers op basis van verhalen en archeologisch veldwerk verschillende mogelijke locaties van de nederzetting bepaald. Volgens hen zou de nederzetting in Canada liggen. Om precies te zijn: in New Brunswick, aan de noordoostkust van Canada. Nog preciezer: in de baai van Miramichi-Chaleur.

Romeinse begraafplaats gevonden bij Bemmel

nieuws - 08-03-2018

Romeins grafveld BemmelBij Bemmel, in de Betuwe is een Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus blootgelegd. Het grafveld is uniek voor Nederland. Het grafveld kwam aan het licht bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gedeelte van de A15.

Gezonken vliegdekschip uit Tweede Wereldoorlog teruggevonden

nieuws - 06-03-2018

USS Lexington gevondenDe Amerikaanse miljardair Paul Allen heeft de USS Lexington teruggevonden. De Microsoft-oprichter vond het wrak zo'n 800 kilometer van de kust van Australië. Bij het wrak zijn ook de resten van vliegtuigen die de USS Lexington aan boor had, teruggevonden.