19 maart 2019
Portugese archeologen hebben het oudste astrolabium ter wereld opgedoken uit een schip van Vasco da Gama. De vondst is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift én in het Guiness book of Records.
18 maart 2019
In het Zuid-Limburgse Sittard-Geleen zijn twee kleine Keltische muntschatten gevonden. De archeologen die de vondsten hebben onderzocht, leggen een verband met Caesars genocide op de stam van de Eburonen, uit de jaren 50 v.Chr.
13 maart 2019
Het maken en gebruiken van gereedschap is werd lang beschouwd als een van de belangrijkste zaken waarmee mensen zich onderscheiden van andere dieren. Volgens nieuw onderzoek was het vooral het kleine formaat van het gereedschap een belangrijk onderscheid.
13 maart 2019
Onderzoekers hebben een kunstwerk uit de Oude Steentijd gevonden. Het gaat om een 12.500 jaar oud stuk kalksteen, met een tekening van twee mensen die een vogel en haar jong opjagen. Een kunstwerk als dit is erg uniek uit de Oude Steentijd.
11 maart 2019
Op de zeebodem voor de kust van Texel ligt het Palmhoutwrak. Deze resten behoorden tot een schip uit de zeventiende eeuw. Nu is een van de gevonden topstukken uit het wrak onthuld, een vergulde zilveren pronkbeker.
7 maart 2019
Wat eerst als niet meer dan een vreemd voorwerpje werd gezien, blijkt nu een 2000 jaar oude tatoeage-naald te zijn. De vondst laat zien hoe lang inheemse Amerikaanse volken het gebruik van tatoeages al kennen.
5 maart 2019
In de Denisovagrot in Siberië is een gefossileerd stuk van de schedel van een Denisova-mens gevonden. Het is voor het eerst dat een stuk schedel van de Homo Denisova gevonden is.
27 februari 2019
In Archeologie Magazine staat een aankondiging voor Geschiedenis Magazine Live. Helaas is per abuis een verkeerde aangekondiging geplaatst.
26 februari 2019
Ooit was Angkor in Cambodja een enorme stad, met een enorme oppervlakte en een grote bevolking. Tot de vijftiende eeuw, toen de stad verlaten werd. De oorzaak van die ontvolking is nog altijd het onderwerp van debat onder archeologen.
25 februari 2019
Al in de bronstijd werden vossen en honden door mensen gedomesticeerd. En dat niet alleen, de relatie tussen mensen en de viervoeters was al dusdanig goed dat de dieren samen met mensen begraven werden.
19 februari 2019
Op de kust van Gibraltar zijn wellicht sporen van neanderthalers ontdekt. Dat maakte een groep archeologen bekend in het wetenschappelijke tijdschrift Quaternary Science Reviews.
14 februari 2019
Op 26 oktober 1942 is het vliegdekschip USS Hornet (CV-8) door Japanse bommenwerpers gezonken. Maar in januari 2019 vond de duikboot R/V Petrel het scheepswrak terug op de bodem van de Stille Oceaan.