30 november 2023
Archeologen hebben in Mexico-Stad bijzondere kegelvormige tombes opgegraven van 3000 jaar oud. De graftombes zijn opgegraven bij de heuvel Chapultepec, die bij de Azteken een bijzondere status had. Met deze vondst is ontdekt dat de heuvel eerder bewoond was dan gedacht.
22 november 2023
In de oude stad Girsu in het zuiden van Irak zijn restanten gevonden van een 4.000 jaar oud Soemerisch mechanisme om uitdroging tegen gaan.
21 november 2023
Archeologen hebben aan de westkust van Noorwegen een 4.000 jaar oude tombe opgegraven. Het graf, waarin vijf lichamen zijn gevonden, kan volgens de onderzoekers een hoop vertellen over de eerste boeren die in het gebied leefden.
15 november 2023
In de Albanese havenstad Durrës aan de Adriatische Zee is een bijzondere archeologische vondst gedaan. Onlangs is bij werkzaamheden aan de fundering van een middelbare school een zeldzaam mozaïek ontdekt van maar liefst 1900 jaar oud.
14 november 2023
De Colombiaanse overheid wil het wrak van de San José, dat in 1708 zonk, zo snel mogelijk bergen. Aan boord zou namelijk een schat ter waarde van omgerekend 16 miljard euro zijn. Waarom doen de vondst en de plannen van de Colombiaanse overheid een hoop stof opwaaien?
10 november 2023
In een oud-Egyptische necropolis ten zuiden van Caïro, hebben archeologen een 2.500 jaar oude tombe gevonden die versierd was met talloze slangenspreuken. De spreuken in het graf hadden een dubbele functie.
9 november 2023
Bij een zeemeermin denk je niet zo snel aan een harig exemplaar met scherpe tanden en lange klauwen. Toch is dat precies hoe het exemplaar in het museum van de Clark County Historical Society in Springfield eruitzag, dat een eeuw geleden uit Japan naar de VS is meegenomen. Onderzoekers wilden weten waar de gemummificeerde ‘zeemeermin’ van 29 centimeter precies uit bestond, en besloten het vreemde object met CT-scans te analyseren.
8 november 2023
In de Italiaanse gemeente Montalto di Castro is een tombe geopend van minstens 2.600 geleden. De tombe bestaat uit twee kamers die volledig in steen zijn uitgehakt. De tombe was verzegeld met grote stenen platen, waardoor het interieur van de tombe vrijwel intact is.
2 november 2023
Ten zuiden van de Kazachse hoofdstad Astana hebben archeologen een getrapte piramide opgegraven van maar liefst 3.400 jaar oud. Volgens de archeologen gaat het om een mausoleum van een heerser uit de late bronstijd.
1 november 2023
Protheses een modern medisch wonder? Nee hoor, protheses zijn van alle tijden. Zo hebben archeologen in het Beierse Freising een vijftiende-eeuws skelet gevonden met een ijzeren handprothese.
1 november 2023
Canadese archeologen hebben ruïnes van ruim 400 Romeinse forten ontdekt in Irak en Syrië. Hierbij maakten ze gebruik van beelden van oude spionagesatellieten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het materiaal is gemaakt door de satellieten Corona en Hexagon.
26 oktober 2023
Op het Schotse Mainland - een van de Orkneyeilanden - hebben archeologen restanten van een tombe gevonden van zo’n 5.000 jaar oud. Volgens de archeologen is het bouwwerk een heus technisch hoogstandje. Bovendien zijn er veertien skeletten gevonden in de tombe.