Nieuws

Brood bestond al voor de landbouw

nieuws - 17-07-2018

Oudste brood ooitIn Jordanië hebben archeologen van de Universiteit van Kopenhagen sporen gevonden van wat wel eens het oudste brood ter wereld kan zijn. Sterker nog: de gevonden broodresten zijn ouder dan de landbouw.

Wat zit er in deze sarcofaag?

nieuws - 16-07-2018

Geheimzinnige sarcofaagEen bijzondere vondst eerder deze maand in Egypte. Tijdens opgravingen in Sidi Gaber, bij Alexandrië werd een enorme sarcofaag gevonden. Nog merkwaardiger: de sarcofaag is nog verzegeld.

Gebouwen uit IJzertijd zichtbaar door droogte

nieuws - 12-07-2018

Cropmarks in WalesNiet alleen in de lage landen is het droog, ook op de Britse eilanden staat de zomer van 2018 in het teken van een groot neerslagtekort. En dat betekent dat archeologen in Wales het luchtruim kiezen. Door de droogte zijn namelijk de contouren van oude bebouwing zichtbaar geworden in akkers en gewassen. Vanuit de lucht speuren archeologen naar deze 'cropmarks'.

Vingen de Romeinen walvissen in de Middellandse Zee?

nieuws - 11-07-2018

Romeinse WalvisvangstZwommen er ooit veel meer walvissen in de Middellandse zee? En joegen de Romeinen op walvissen? Daar lijkt het wel op. Bij opgravingen aan de Straat van Gibraltar zijn botten van de noordkaper en de grijze walvis gevonden, tussen Romeinse ruïnes.

Zeldzame vondst in Schots gehucht

nieuws - 06-07-2018

Archeologe Cameron stuitte bij opgravingen in het Schotse Old Deer op iets opmerkelijks. Ze trof er namelijk een middeleeuwse ronde, platte steen aan, met een patroon erin gekerfd. Al gauw besefte Cameron dat het hier ging om een middeleeuws bordspel, genaamd hnefatafl.

Oudste voorbeeld diergeneeskunde gevonden in Mongolië

nieuws - 04-07-2018

Paarden Bronstijd ArcheologieEen team van onderzoekers van het Max Planck Institute for the Sience of Human History dat paardenbegraafplaatsen in Mongolië onderzocht, heeft het oudste voorbeeld van diergeneeskunde tot nu toe gevonden. Het gaat om een tandheelkundige operatie bij een veulen dat 3.000 jaar geleden leefde.

Ierse boer graaft goud uit de Bronstijd op

nieuws - 03-07-2018

Donegal Gouden Artefacten BronstijdIn het Ierse Donegal zijn vier gouden artefacten gevonden. Op dit moment zijn de voorwerpen in het bezit van het Nationale Museum van Ierland.

Middeleeuwse funderingen en graven gevonden in Nieuwer ter Aa

nieuws - 28-06-2018

Opgraving Nieuwer ter AaBij opgravingen in en rondom de Nederlands Hervormde kerk in Nieuwer Ter Aa zijn archeologen op middeleeuwse resten van de kerk en van de kerkgangers gestuit.

Zweden brouwden al heel vroeg bier

nieuws - 27-06-2018

Oude bierbrouwerij Zweden archeologische opgravingBier is al een heel oud drankje, de Mesopotamiërs brouwden en dronken al bier. Over de vroege bierindustrie in Europa is echter een stuk minder bekend. Maar archeologen van de Zweedse Universiteit van Lund hebben namelijk achterhaald dat er in Zweden tijdens de late Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen al mout werd geproduceerd.

Amerikaanse bommenwerper gevonden in de Noordzee

nieuws - 25-06-2018

B-17 bommenwerper gevondenTijdens de aanleg van een hoogspanningskabel over de bodem van de Noordzee, is een vrijwel intact wrak van een Amerikaanse B-17 bommenwerper gevonden. De kans dat er nog resten van de bemanningsleden in het wrak liggen, is groot, zo wordt in de Belgische media gezegd.