29 februari 2024
Nieuw onderzoek toont aan dat stoffen in de wasabiplant effectief werken als bestrijdingsmiddel tegen bacteriën en schimmels op stukken papyrus uit het oude Egypte.
29 februari 2024
Engelse archeologen hebben bij een opgraving van een Romeinse nederzetting in Kent een zeldzaam stukje van een beeldje van de god Mercurius gevonden. In heel Groot-Brittannië zijn minder dan tien vergelijkbare exemplaren gevonden.
27 februari 2024
Recent DNA-onderzoek van 10.000 samples van menselijke resten uit de prehistorie heeft bewezen dat downsyndroom bestond in deze tijd. De manier van begraven van kinderen met Down wijst er bovendien op dat ze geliefd en beschermd waren in hun leefgemeenschappen.
22 februari 2024
Onderzoekers van het scheepswrak van de ‘Erebus’ in de Noordelijke IJszee staan voor een race tegen de klok. Door de gevolgen van klimaatverandering worden stormen in het gebied steeds heviger waardoor het wrak uiteindelijk zal instorten en onderzoek onmogelijk wordt.
21 februari 2024
Onderzoekers in Spanje zijn er recent achter gekomen dat een inscriptie op een gevonden bronzen hand uit de late ijzertijd verwant is aan het Baskisch. De inscriptie is in het Vascoons en is daarmee het oudste en langste geschreven bewijs van de taal.
20 februari 2024
Poolse archeologen hebben in de kuststad Gdansk een hanger in de vorm van een tortelduif met een inscriptie gevonden. Het tinnen insigne uit de veertiende of vijftiende eeuw is een voorbeeld van een pelgrimsinsigne. Wat is dat precies?
15 februari 2024
Voor de Duitse Oostzeekust hebben onderzoekers per toeval een kilometerlange muur gevonden. Archeologen schatten de leeftijd van de muur op 10.000 jaar. De muur is daarmee waarschijnlijk het oudste megabouwwerk van Europa.
14 februari 2024
Mensen uit de Cenomani-gemeenschap die tot de laatste eeuw v.Chr. rond het huidige Verona leefden, begroeven hun doden samen met dieren. Gaat het hier om religieuze offers of gezelschapsdieren?
13 februari 2024
Van een intact kippenei dat gevonden werd samen met andere objecten in een oude Romeinse put is recent ontdekt dat de inhoud na bijna 2.000 jaar nog vloeibaar is. Het is het oudste nog hele en volle ei van Engeland.
9 februari 2024
In een Romeinse nederzetting bij Houten hebben archeologen een uitgehold bot uit de eerste eeuw gevonden. Het bot was gevuld met zaden van de giftige en hallucinogene plant bilzekruid. De vondst is het eerste Romeinse bewijs dat de plant werd gebruikt als medicijn.
8 februari 2024
In een gevonden metalen schat uit de bronstijd hebben Spaanse onderzoekers een pommel en een armband aangetroffen gemaakt van een buitenaards materiaal. De vondst is uniek voor het Iberisch Schiereiland.
8 februari 2024
Voor de kust van het Canadese Newfoundland is een mysterieus scheepswrak aangespoeld. Archeologen spreken van een zeldzame gebeurtenis, niet alleen door de locatie van het wrak, maar vooral om de bijna intacte staat.