14 juni 2024
Dit weekend zijn het weer de Nationale Archeologiedagen. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om te zien wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.
13 juni 2024
Maritieme archeologen hebben voor de kust van Zuid-Engeland twee middeleeuwse grafzerken opgedoken. De marmeren grafzerken kwamen uit een 800 jaar oud scheepswrak en wegen 70 en 200 kilo. Het wrak is het oudste van Engeland en staat beter bekend als het 'Mortar Wreck'.
11 juni 2024
Een recente opgraving in Zuid-Duitsland heeft archeologen een bijzondere inkijk gegeven in de manier waarop er in de middeleeuwen spelletjes gespeeld werden. Er werd een houten schaakstuk – een paard – gevonden, een dobbelsteen en een speelstuk van een onbekend spel.
11 juni 2024
Tijdens opgravingen in Frankrijk hebben archeologen negen kuilen gevonden met de resten van 28 paarden van 2.000 jaar geleden. De dieren werden vlak nadat ze stierven begraven, de vraag is alleen door wie. Waren het Galliërs of juist Romeinen?
10 juni 2024
Tijdens een wandeling in de buurt van de Tsjechische plaats Kutná Hora, stuitte een vrouw op zilveren munten uit de elfde en twaalfde eeuw. Nadat archeologen het gebied met metaaldetectors hadden onderzocht bleek het om de grootste muntschat van Tsjechië te gaan.
6 juni 2024
In Noorwegen heeft een boer de resten van een zeldzaam zwaard gevonden van 1.000 jaar geleden. De boer kwam tijdens het opruimen van een veld een stuk ijzer tegen dat hij bijna wilde weggooien. Het bleek echter toe te behoren aan een eeuwenoud wapen.
5 juni 2024
Bovenstaande conclusie trokken onderzoekers nadat ze een menselijke schedel hadden onderzocht. De schedel, die dateert uit de periode tussen 2.686 en 2.345 voor Christus, bevatte verschillende snijmarkeringen rond een tumor en andere kankerbeschadigingen.
31 mei 2024
Tijdens onderzoek in de Chinese Zee is de Amerikaanse marine-onderzeeër USS Harder gevonden. In de Tweede Wereldoorlog vernietigde Harder de meeste Japanse oorlogsschepen en werd in 1944 tot zinken gebracht door een Japans marineschip.
31 mei 2024
Archeologen in Cambodja hebben het hoofd van een standbeeld gevonden in twaalfde-eeuwse stad Angkor Thom. Afgezien van een missende neus en bovenlip is het zandstenen hoofd verder ongeschonden. Het beeld waar het hoofd bij hoort stelt een hindoeïstische godheid voor.
31 mei 2024
Archeologen hebben in de Oost-Chinese stad Rizhao drie opmerkelijke graven ontdekt van 1.800 jaar geleden. De ondergrondse tombes hadden ramen en deuren waardoor ze veel weg hadden van woonhuizen. Volgens de onderzoekers lag er in de tombes een rijke familie begraven.
28 mei 2024
In de resten van de oud-Griekse stad Laodikeia hebben archeologen het hoofd van een marmeren standbeeld van de godin Hygieia opgegraven De meer dan 2.000 jaar oude beeltenis van de Griekse godin van de gezondheid zat vastgeklemd tussen twee grote stenen.
23 mei 2024
De Archeo Route Limburg heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de goedkeuring van vier nieuwe locaties door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hierdoor komt het totaal aantal vindplaatsen op 100 te staan en in de eerste helft van 2025 zelfs op 103!