25 mei 2023
Een team van archeologen heeft sporen aangetroffen van een middeleeuwse kerk op de bodem van de Waddenzee, bij de kust van het Duitse Sleeswijk-Holstein. Vermoedelijk maakte dit bouwwerk deel uit van Rungholt, een havenstad die 650 jaar geleden in de zee verdween.
17 mei 2023
In Wales heeft metaaldetectoramateur Jon Matthews een verzameling uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorwerpen ontdekt, die 2.000 jaar teruggaan tot de Romeinse tijd en de ijzertijd.
16 mei 2023
Voor de noordwestkust van Israël heeft een duiker een 1.800 jaar oud Romeins scheepswrak ontdekt. Het wrak was waarschijnlijk een handelsschip, dat volgeladen was met 40 ton aan marmeren Romeinse zuilen.
12 mei 2023
Tijdens het buitenspelen vond de 8-jarige Elisa uit Noorwegen een onverwachte schat. Het ging hier om een vuurstenen dolk die hier 3.700 jaar geleden door mensen uit de steentijd was achtergelaten
11 mei 2023
In Sendling, in Duitsland hebben archeologen een ontdekking gedaan, waarvan ze zelf ook verrast zijn. Het opgravingsteam van het Beierse Staatsbureau voor Monumentenzorg (BLfD) heeft daar een Keltisch graf ontdekt met bijzondere giften erin.
9 mei 2023
In het dorpje Kluczkowice in Polen hebben archeologen twee bronzen beeldjes uit het oude Egypte gevonden, die de god Osiris afbeelden.
5 mei 2023
In de oude Egyptische havenstad Berenike, aan de kust van de Rode Zee, hebben archeologen een Boeddhabeeld ontdekt van 1900 jaar oud.
5 mei 2023
In het zuidoosten van Mexico hebben Archeologen van het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) een beeldje ontdekt van K'awiil, de Mayagod van onder meer de bliksem.
2 mei 2023
In Rome hebben archeologen bij het Forum van Caesar een wel heel opmerkelijke ontdekking gedaan: 500 jaar oude urineflessen.
28 april 2023
In het noordwesten van Denemarken is een zeer waardevolle vikingschat gevonden.. De ontdekking is afgelopen herfst gedaan in een maisveld bij Bramslev, zo’n acht kilometer van het Vikingfort Fyrkat, door een metaaldetectorist.
26 april 2023
In Schotland hebben archeologen een nieuw fort ontdekt, dat een onderdeel van de Muur van Antoninus was. Deze muur liep van Old Kilpatrick in het westen tot Bo’Ness bij Falkirk in het oosten en werd gebouwd als grens voor het Romeinse Rijk in de 2e eeuw na Christus. Wat voor muur was dit en waarom werd deze muur gebouwd?
25 april 2023
In het bruisende hart van Parijs hebben archeologen van het Franse Nationale Instituut voor Preventief Archeologisch Onderzoek (INRAP) een 2.000 jaar oude begraafplaats ontdekt, afkomstig uit de Romeinse Tijd.