19 april 2024
Door de bouw van een groot distributiecentrum bij Oranjedorp zijn alle bodemschatten die in de grond lagen verloren gegaan. De gemeenteraad van Emmen heeft op 18 april een spoeddebat gehouden over de verwoesting van de archeologische schatten.
18 april 2024
Onderzoek naar de resten van twee prehistorische vrouwen in Zuid-Frankrijk toont aan dat de vrouwen 5.500 jaar geleden op brute wijze werden gewurgd en levend werden begraven in een gezamenlijk graf. Volgens de onderzoekers werden de vrouwen geofferd.
10 april 2024
Archeologen hebben in Aken de restanten gevonden van een Romeins fort van ongeveer 1.700 jaar oud. Het gaat om een 7 meter lang muurfragment dat mogelijk onderdeel van een poort uitmaakte.
10 april 2024
Op het Noord-Australische Lizard Island hebben archeologen 82 scherven van aardewerk gevonden die meer dan 2.000 jaar oud zijn. Met de vondst wordt de opvatting in twijfel getrokken dat Europese kolonisten aardewerk in de achttiende eeuw introduceerden in Australië.
10 april 2024
In de Franse stad Vannes hebben archeologen een veertiende-eeuws kasteel ontdekt onder de funderingen van een herenhuis. Het gaat om de opmerkelijk goed bewaarde resten van van Château de l’Hermine, dat in 1381 werd gebouwd.
9 april 2024
In het Poolse dorp Mikułowice zijn onderdelen van een zeventiende-eeuwse huzarenharnas ontdekt. De stukken werden ontdekt door een Poolse metaaldetectorist die op onderzoek was in een akker. Het harnas verkeert ondanks de corrosie in een zeer goede staat.
5 april 2024
In het Gelderse Westervoort heeft een man tijdens het harken van zijn tuin munitie gevonden. Volgens de politie van Westervoort gaat het om kogels uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om vijf kleine kogels en twee grotere exemplaren met spitse punten.
5 april 2024
Op het Zweedse eiland Gotland zijn skeletten gevonden van 67 mannen met horizontaal gevijlde tanden en drie vrouwen met verlengde schedels. De drie vrouwen zijn de enige ontdekte personen met kunstmatig vervormde schedels uit het Scandinavië van de Vikingtijd.
27 maart 2024
In Mexico zijn drie geïllustreerde Azteekse manuscripten teruggevonden die verloren werden gewaand. De manuscripten staan samen bekend als de Strip van Tetepilco en stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw. 
26 maart 2024
In de Egyptische archeologische opgravingsplaats Dahshur hebben archeologen een tombe met zeldzame muurschilderingen ontdekt. De tombe is een mastaba van rond de 4.300 jaar oud.
25 maart 2024
In de crypte van een kerk in het Duitse Quedlinburg, hebben archeologen een doopvont ontdekt uit de tiende eeuw. Het gaat om de oudste vierpasvormige vont die ten noorden van de Alpen is gevonden.
22 maart 2024
Nieuw onderzoek van vijf houten kano’s uit de prehistorie, bewijst dat het de oudste boten zijn die de Middellandse Zee hebben bevaren. Volgens de onderzoekers blijken de prehistorische bootbouwers technologisch geavanceerder dan werd gedacht.