21 mei 2019
Nieuw DNA-onderzoek heeft vastgesteld dat de vijftien lichamen gevonden in een massagraf in Polen behoren tot één grote familie. De gevonden skeletten betreffen vrouwen, kinderen en jonge mannen die allemaal door toedoen van geweld om het leven zijn gekomen.
17 mei 2019
In Rome is een verborgen kamer ontdekt in het paleis van keizer Nero. Archeologen van het archeologische park van het Colosseum stuitten op de kamer toen ze bezig waren met restauraties. Hoe hebben archeologen deze ruimte zo lang over het hoofd gezien?
14 mei 2019
In het Engelse plaatsje Prittlewell is in 2003 een schatkamer opgegraven die nieuwe inzichten gaf in Angelsaksische tradities. Dat onderzoek is nu afgerond. Wat zijn de archeologen te weten gekomen?
10 mei 2019
De Sarcofaag van Simpelveld is in 1930 opgegraven in Limburg. Deze kist behoorde toe tot de Dame van Simpelveld. Wat kunnen we over haar te weten komen aan de hand van de gevonden archeologische resten?
9 mei 2019
In Chili is een spoorfossiel gevonden die het vroegste bewijs is voor menselijk leven op het Amerikaanse continent. Hoe is dit vastgesteld?
9 mei 2019
In Leiden hebben archeologen een zwaardgevecht georganiseerd. Ze hoopten op deze wijze de gebruikersschade op zwaarden uit de Bronstijd te kunnen onderzoeken. Hoe heeft dit uitgepakt?
8 mei 2019
Vrouwen droegen tijdens de Romeinse Republiek vaak dezelfde toga's als mannen. Later ontwikkelden zij hun eigen kledingstijl. Hoe kleedden Romeinse vrouwen zich?
6 mei 2019
Een 160.000 jaar oude onderkaak laat zien hoe lang mensachtigen al op grote hoogten konden overleven. De onderkaak behoorde tot de uitgestorven mensensoort Denisova-mens en werd gevonden in Xiahe, China.
6 mei 2019
Veel Romeinse keizers lieten hun macht zien door zichzelf op munten af te beelden. Er zijn ook Romeinse vrouwen op munten afgebeeld. Wat weten we over deze vrouwen en munten?
2 mei 2019
In Spanje zijn nepjuwelen uit de prehistorie gevonden. Men imiteerde het materiaal barnsteen, dat erg populair was. Wat weten we over deze sieraden?
1 mei 2019
Archeologen hebben voor het eerst DNA van de resten van kruisvaarders bestudeerd. En wat blijkt: de Europese kruisridders bevochten niet alleen de inwoners van de staten die ze aanvielen, ze gingen ook relaties met hen aan.
1 mei 2019
Paleontologen van de Canadese Universiteit van Alberta hebben het fossiel van een eeuwenoude krab ontdekt. Deze ‘’chimerakrab’’ heeft de eigenschappen van veel verschillende geleedpotigen. De vondst is de eerste uit een eerder onbekende tak van de kreeftachtigen.