Nieuws

Nieuwe onderzoeksmethode bewijst Aziatische populatiegroei 4000 jaar geleden

nieuws - 20-09-2018

Dankzij een nieuwe methode om prehistorische populatiegroei te meten, hebben onderzoekers een grote populatiegroei  van vierduizend jaar geleden in Zuidoost Azië ontdekt.

Oudste bierbrouwerij ter wereld werd gebruikt voor spirituele doeleinden

nieuws - 18-09-2018

Onderzoekers van de Stanford-universiteit hebben sporen gevonden van de oudste bierbrouwerij ooit. De vondst bevestigt de aanname dat in sommige gebieden bier brouwen de motivatie was om graan te gaan verbouwen. Opmerkelijk want volgens veel theorieën ging dat andersom.

Gemummificeerde dieren ontdekt in Canada

nieuws - 18-09-2018

IJsmummies van dieren gevonden in CanadaIn Yukon, in het noordwesten van Canada hebben goudzoekers de gemummificeerde resten van een wolvenjong en een kariboe ontdekt. Op basis van koolstofdatering konden archeologen vaststellen dat de dieren 50.000 jaar oud zijn.

Doe mee met archeologisch onderzoek naar Merovingisch Katwijk

nieuws - 17-09-2018

Publieksopgraving KatwijkHoeveel mensen woonden er in de vroege middeleeuwen in wat nu de wijk Zanderij in Katwijk is? In de Zanderij is een nieuwbouwwijk verschenen, maar tussen de nieuwe huizen is nog ruimte voor een opgraving. En jij kan bij die opgraving helpen!

Half miljard jaar oud fossiel onthult geheimen zeembodem

nieuws - 14-09-2018

Fossiel Cambrium Zeebodem

Stephen Pates, zoöloog aan de universiteit van Oxford, heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan. Samen met zijn collega Rudy Lerosey-Aubril onderzocht hij fossielmateriaal dat 25 jaar geleden is opgegraven in Utah in de Verenigde Staten. Dit onderzoek legde de geheimen van de vroegste dierlijke ecosystemen bloot.

Oudste abstracte tekening ooit gevonden in Blombos-grot in Zuid-Afrika

nieuws - 13-09-2018

In Zuid-Afrika hebben onderzoekers op een kleine steen de oudste abstracte tekening ooit gevonden. De tekening is ongeveer 73.000 jaar oud. De wetenschappers vonden de steen in de Blombos-grot, wat op het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika ligt. Op de steen zijn een paar lijnen van de tekening te zien.

Gouden munten ‘van onschatbare waarde’ gevonden in Italië

nieuws - 10-09-2018

Gouden Munten Como
In het Italiaanse Como leverden werkzaamheden aan de kelder van het Theater Cressoni een bijzondere ontdekking op. Er werden namelijk honderden gouden munten  uit de Romeinse Tijd opgegraven. De archeologische hoofdonderzoeker Luca Rinaldi sprak van een ontdekking ‘van onschatbare waarde’.

Romeinse verkeersader blootgelegd in Utrechtse nieuwbouwwijk

nieuws - 06-09-2018

Archeologen hebben een belangrijke weg blootgelegd, die voor de Romeinen als een verkeersader diende. Deze ‘Romeinse A1’ is blootgelegd in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Volgens de archeologen dateert de weg van ongeveer 150 jaar na Christus.

Oudste dorp van Egypte ontdekt?

nieuws - 04-09-2018

Oudste dorp van EgypteEgyptische archeologen hebben naar eigen zeggen een van de oudste dorpen van de Nijldelta ontdekt. De 7000 jaar oude resten van de nederzetting werden gevonden in de Nijldelta, vlak bij het huidige Tell El-Samara.

Bijzondere vogelschaal opgegraven in Rijnsburg

nieuws - 04-09-2018

Romeinse schaal RijnsburgVanaf vandaag is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een bijzondere archeologische vondst te zien. Het gaat om een laat-Romeinse vogelschaal die bij Rijnsburg in een crematiegraf werd gevonden. Het is voor het eerst dat er zo'n schaal in Nederland is gevonden.