In een veld dicht bij het dorp Melsonby in het Engelse North Yorkshire is een grote ijzertijdschat gevonden. Meer dan 800 objecten die dateren uit de eerste eeuw, rond de tijd van de Romeinse verovering van Groot-Brittannië onder keizer Claudius.
Een team van Egyptische en Amerikaanse archeologen heeft in de necropolis van de Anubisberg in Abydos, Egypte, een onbekende koninklijke tombe gevonden. Omdat er geen sarcofaag of mummie aangetroffen is, blijft het onduidelijk welke farao hier begraven lag.
Archeologen hebben met behulp van koolstofdatering vastgesteld dat het prehistorische grafmonument Flagstones zo’n twee eeuwen ouder blijkt te zijn dan gedacht. Flagstones kan hierdoor een prototype zijn geweest van andere grafmonumenten, zoals Stonehenge.
Twee hobbyisten hebben met hun metaaldetectoren een indrukwekkende schat van 35 gouden en zilveren munten uit de vijftiende eeuw ontdekt in de Scottish Borders, een gebied in het zuidoosten van Schotland.
Een recente ontdekking in de Olduvai-kloof in Tanzania verandert de kijk op wanneer mensen bot als gereedschap begonnen te gebruiken. Wetenschappers ontdekten zevenentwintig bewerkte botten die meer dan 1,5 miljoen jaar oud zijn.
Door de jaren heen zijn er in het Spaanse Catalonië verschillende schedels uit de ijzertijd gevonden die doorboord zijn met grote spijkers. Een recente analyse van de schedels laat zien dat dit ritueel complexer is dan aanvankelijk gedacht werd.
Het is onderzoekers gelukt een verkoolde papyrusrol van 2.000 jaar oud 'open te vouwen' door middel van AI. De rol is afkomstig uit de Villa dei Papiri in de stad Herculaneum, waar honderden verkoolde papyrusrollen teruggevonden.
Nabij het Deense Hedensted zijn een Romeinse helm en maliënkolder gevonden. De vondsten zijn onderdeel van een vierde-eeuws wapenarsenaal van ongeveer 200 wapens, dat tijdens een snelwegverbreding werd gevonden.
In de gemeente Bunnik zijn 404 Britse en Romeinse munten van zilver en goud gevonden. De ontdekking is uniek voor het Europese vasteland en de grootste muntvondst uit de Romeinse tijd die ooit in de provincie Utrecht is gedaan.
Archeologen in de Egyptische necropolis Saqqara hebben de rijkversierde tombe van een koninklijke dokter uit de zesde dynastie opgegraven. Volgens hiërogliefen in het graf was hij ook tandarts, ‘magiër van de godin Selket’ en een ‘meester van geneeskrachtige planten’.
Archeologen in Hongarije hebben een opmerkelijke vondst gedaan op een tiende-eeuwse begraafplaats. In een van de graven troffen de onderzoekers de resten van een vrouw aan die naast sieraden ook was begraven met wapengerei.
Archeologen in Syrië hebben kleicilinders ontdekt die mogelijk het oudste alfabetische schrift bevatten. Deze kokers van circa 4.400 jaar geleden zijn gevonden in een tombe in Umm el-Marra, een archeologische vindplaats nabij Aleppo.