Archeologie Magazine 4 van 2024

We vertellen het verhaal van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis. Foto: Cosmin Stefanescu, CC BY-SA 3.0 RO via Wikimedia Commons.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 16 augustus in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Op bezoek bij de Daciërs

We vertellen het verhaal van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis. In de tweede eeuw voor Christus bewonen de Daciërs een groot deel van het tegenwoordige Roemenië. De unieke geografische locatie van Dacië maakte het gebied een kruispunt van culturen. Grieken, Kelten, Thraciërs, Scythen en Perzen lieten allemaal hun sporen na. Dankzij de aanwezigheid van goudmijnen bereikten de Daciërs zowel op technisch als artistiek vlak een zeer hoog niveau van de verwerking van edelmetalen, waaronder goud en zilver. Geen wonder dan ook dat eveneens de Romeinen veel interesse in Dacië hadden: zij wijden er twee veldslagen aan om uiteindelijk in 106 na Christus het strijdvaardige volk te veroveren. In Roemenië zijn nog talrijke sporen van deze boeiende historie zichtbaar, maar komend najaar kan je daarvan ook dichter bij huis genieten, namelijk in Assen, in een imposante tentoonstelling van het Drents Museum. 

Wereldmuseum Leiden en Museum Naturalis bezitten een ongeëvenaarde Japancollectie.

Wereldmuseum Leiden en Museum Naturalis bezitten een in de wereld ongeëvenaarde Japancollectie

Ronald van der Graaf, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Het Japanmuseum SieboldHuis 

Wereldmuseum Leiden en Museum Naturalis bezitten een ongeëvenaarde Japancollectie. De Japanse objecten in de collectie werden in de negentiende eeuw verzameld door de Duitse arts en wetenschapper Philipp Franz von Siebold (1796- 1866). In diens voormalige woonhuis aan het Leidse Rapenburg, nu het Japanmuseum SieboldHuis, maakt de bezoeker kennis met de bijzondere historische relatie tussen Nederland en Japan, die mede door de verzamelwoede Von Siebold diepere betekenis kreeg. Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten.

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag is in volle gang

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag is in volle gang

RVB / Arenda Oomen.

Graven op de meest elitaire plek van Nederland 

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag biedt een unieke kans voor archeologen om grootschalig onderzoek te doen op een plek waar de elite van ons land eeuwenlang resideerde. Het is een complex project, alleen al organisatorisch omdat samengewerkt moet worden met talrijke organisaties. Bovendien zijn de gebouwen van het Binnenhof monumentaal, maar ook delen daaronder, zoals de dertiende-eeuwse funderingen onder het Stadhouderlijk Kwartier. En dan zijn er nog extra eisen rondom de veiligheid en andere regels die het werken in het politieke hart van Nederland met zich meebrengen. Nieuwe technieken bij archeologisch onderzoek helpen om een nog beter beeld te schetsen van de bouwkundige én menselijke geschiedenis van het hart van onze democratie. 

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 16 augustus in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU