Archeologie Magazine 1 van 2025

De Longobarden waren zo’n tweehonderd jaar aan de macht in grote delen van Italië. Ze bouwden indrukwekkende monumenten, zoals forten, tempels en kerken.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 22 februari in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Culturele schatten van de Longobarden 

De Longobarden waren zo’n tweehonderd jaar aan de macht in grote delen van Italië. Ze bouwden indrukwekkende monumenten, zoals forten, tempels en kerken. In 568 werd Cividale del Friuli uitgeroepen tot hoofdstad van het eerste Longobardische hertogdom in Italië. De stad werd een machtig politiek en religieus bolwerk, maar ook een centrum van kunst en cultuur. Vanuit deze voormalige Romeinse vestingstad breidden de Longobarden geleidelijk hun grondgebied uit tot een vroegmiddeleeuws koninkrijk ten koste van de Byzantijnse heersers. Diverse gebouwen herinneren vandaag de dag nog aan de Longobardische periode. In 2011 werden zeven van de belangrijkste gebouwencomplexen op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Ze kregen de titel: ‘De Longobarden in Italië. Plaatsen van macht (568-774 n.Chr.)’.

Romeinse openbare toiletten in Ostia Antica in Italië.

Romeinse openbare toiletten in Ostia Antica in Italië.

Fubar Obfusco, Publiek domein

De toiletten in de hoofdstad van het Romeinse Rijk 

Waar ging het miljoen inwoners van Rome naar het toilet? En hoe zagen deze toiletten eruit? Onder andere deze vragen stonden centraal bij een recent afgesloten onderzoeksproject naar de toiletten van de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Samen met collega’s, wonend of werkend in de stad Rome, onderzochten experts Romeinse toiletten en urinoirs op 66 antieke wc-locaties. Enkele daarvan waren al decennia bekend, andere zijn pas recent opgegraven. Dit leverde een schat aan informatie op over de toiletten zelf, over technische aspecten, zoals wateraanvoer en riolering, maar zeker ook over het dagelijks leven in deze grote stad. De toiletten laten zien hoe de Romeinen dachten over privacy, wat de stand van hygiëne was en zelfs hoe bijgelovig men was. 

 Bunkers van de Atlantikwall op Jutland.

 Bunkers van de Atlantikwall op Jutland.

Archeologie Magazine

Langs sporen van de Tweede Wereldoorlog in Jutland 

De Deense stranden liggen vol bunkers. Een rondje Jutland geeft een goed beeld van de Atlantikwall in Denemarken, en vooral van de bijzondere Deense situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto’s op social media laten echter zien hoe de bunkers afgelopen jaren steeds verder in het zand zijn verdwenen. Dit roept de vraag op hoe in Denemarken wordt omgegaan met resten van de Atlantikwall. Hoe kijken de Denen naar dit erfgoed van de bezetter? De bunkers zijn niet wettelijk beschermd, maar ze worden wel in toenemende mate gezien als cultureel erfgoed. Omdat het om heel veel bunkers gaat, maakt het verantwoordelijke ministerie een selectie van ongeveer twintig beschermde locaties, voor het merendeel gelegen in beschermde natuurgebieden. De bunkers die door kusterosie worden bedreigd, moeten op de lange termijn als verloren worden beschouwd en zullen in de golven verdwijnen.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 22 februari in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU