Artikelen

PREVIEW Anarchistisch met een democratisch resultaat: de Noord/Zuidlijn

Een tikje anarchistisch met een democratisch resultaat. Zo zou je de opgravingen van de Noord/Zuidlijn kunnen karakteriseren. Het werk is gedaan door een kleurrijke groep van archeologen, experts, vrijwilligers en werklozen. Er zijn originele en innovatieve presentaties van de vondsten en de tastbare resultaten vormen een documentaire die inzicht geeft over de werkwijze van archeologen en vormen bovendien een catalogus van de geschiedenis van de stad. En dat allemaal weergegeven in een metrostation.

PREVIEW: Roche de Solutré blijft de verbeelding prikkelen

De Rots van Solutré, in het Département Sâone-et-Loire, is al 150 jaar een van de belangrijke Mis Archeologie Magazine nietprehistorische vindplaatsen van Frankrijk. Deze 'Grand Site de France', ongeveer 70 kilometer ten noorden van Lyon, trekt jaarlijks meer dan 150.000 nieuwsgierige bezoekers. Waar heeft het zijn populariteit aan te danken? Ons redactielid Ad van Schaik ging op onderzoek uit. Je lees het in het komend nummer van Archeologie Magazine, maar wij geven alvast een preview prijs.

PREVIEW Recente opgraving Grootebroek vormt ‘kers op de taart’

Voor de leek lijkt de archeologische opgraving bij Grootebroek in West-Friesland misschien niet zo bijzonder. Geen spectaculaire vondsten als het gaat om voorwerpen. Toch is archeoloog Wouter Roessingh razend enthousiast: ‘Dit onderzoek is bijzonder’. In het komende nummer van Archeologie Magazine  lees je alles over deze bijzondere opgraving. Wij lichtten alvast een tipje van de sluier.

PREVIEW De ‘Zwarte Woestijn’ geeft geheimen prijs

De zomers zijn er gloeiendheet en de winters bitterkoud. En regen valt er maar sporadisch. De ‘Black Mis Archeologie Magazine nietDesert’, een 300 vierkante kilometer grote woeste, lege steenwoestijn in het noordoosten van Jordanië behoort daardoor tot het meest ontoegankelijke en onherbergzaamste deel van het land.  In het komende nummer van Archeologie Magazine lees je er alles over. Wij lichtten alvast een tipje van de sluier.

Iran - Bakermat van de beschaving

Tentoonstelling Iran in het Drents MuseumIn de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving in het Drents Museum sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran.

De geschiedenis van het verwarmen van een woning

Hypocaustum Tegenwoordig is het bezit van een verwarming de normaalste zaak van de wereld. Het is een basisbehoefte en een vanzelfsprekendheid. Toch weten weinig mensen iets over de geschiedenis van de kachel en het verwarmen van woningen. Waar men tegenwoordig een vuurtje stookt in zijn of haar vrije tijd, was het vroeger noodzakelijk om vuur te maken om de woning warm te krijgen.

Via Belgica wijst de weg in Romeins Zuid-Limburg

Via BelgicaDe Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Simpelveld, Heerlen, Landgraaf en Kerkrade hebben de handen ineengeslagen om de oude Romeinse heirbaan, bekend als de Via Belgica, beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Wie nu de Via Belgica wil beleven, heeft letterlijk zijn verbeelding nodig. De weg zelf is immers niet meer zichtbaar. De Vrienden van Via Belgica maken de betekenis van het verleden zichtbaar in het heden. De eerste resultaten van deze samenwerking werden op 25 april j.l. in Maastricht gepresenteerd.

200 jaar Rijksmuseum van Oudheden

200 jaar RMOHet Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bestaat 200 jaar. In 1818 gaf Koning Willem I opdracht een museum voor oudheden op te richten, om zo invulling te geven aan het groeiende historisch besef. Om dit bijzondere jubileum te vieren heeft het Rijksmuseum van Oudheden een speciale tentoonstelling ingericht, waarin alle hoogtepunten van 200 jaar RMO worden uitgelicht. Van de oprichting door koning Willem I in 1818 tot woelige oorlogsjaren en wederopbouw tot wereldfaam.

Ontdek de Romeinen tijdens de Romeinenweek

Kapotte schoenen, gebroken karrenwielen en gezonken schepen. Het zijn de stille getuigen van een wereld in beweging. In de komende Nationale Romeinenweek willen we aandacht vragen voor dit 'bewogen verleden' van de Lage Landen.

200 VIP-events in het Rijksmuseum van Oudheden

200 VIP events Rijksmuseum van OudhedenHet Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bestaat 200 jaar. Om dat jubileum te vieren, worden er 200 vip-events georganiseerd, speciaal voor de echte liefhebber van het museum en de oudheid. Bijvoorbeeld een avondrondleiding langs de topstukken van het museum, of een kijkje in het atelier van de restauratoren!