Een mysterieus gouden masker dat Heinrich Schliemann in 1876 opgroef werd genoemd naar een mythische koning, maar hoorde het eigenlijk wel bij deze vorst?
Veenlijken zijn de Noord-Europese variant op de Egyptische mummie. Hun goed bewaarde staat geeft ons een interessante inkijk in het leven van deze mensen.
Ook de archeologie heeft soms te maken met de meest uiteenlopende hoaxen. In dit artikel zetten we een paar beruchte hoaxvondsten voor je op een rij.
De kariatiden zijn een icoon van de Akropolis in Athene, maar zorgen nog altijd voor diplomatieke spanningen tussen Groot-Brittannië en Griekenland.
Mummies behoren tot de meest indrukwekkende archeologische vondsten. De in goede staat verkerende lichamen kunnen veel vertellen over het verleden.
Archeologen hebben in 2023 weer bijzondere vondsten gedaan die een mooi inkijkje geven in het verleden. Van het ‘Stonehenge van Nederland’ tot 73 opgegraven mummies in Peru, wij zetten hier de 10 meest opmerkelijke vondsten voor je op een rij.
De Germaanse goden waren zeer belangrijk voor de godsdienst van de Noormannen. Hier hebben we de vijf belangrijkste goden voor je op een rijtje gezet.
21 december staat bekend als de kortste dag van het jaar. Dit was voor oude beschavingen een speciaal moment.
Het vieren van de jaarwisseling is een duizenden jaren oud fenomeen. In dit artikel gaan we na hoe 4 oude beschavingen stilstonden bij deze gelegenheid.
Vandaag, 8 december, is de Dag van de Historische Maritieme Archeologie in Nederland. Op deze dag wordt er extra stilgestaan bij vondsten uit het water.
Met isotopenonderzoek worden de veranderingen van atomen onderzocht. De uitkomsten hiervan kunnen inzicht geven in sociale verhoudingen en migratiestromen.
Egypte is een land dat rijk is aan talloze archeologische vindplaatsen. In dit artikel zetten we er een paar voor je op een rijtje.