Dresden en Leipzig vormen de cultuurmetropolen van Saksen. Daarnaast zijn er in Saksen vijf stadjes die je moet hebben gezien als geschiedenisliefhebber.
Is het je droom om een keer naar Egypte af te reizen en daar terug te gaan in de tijd? Vergeet dan niet een goede reisverzekering af te sluiten!
Als op een regenachtige middag in 2023 de telefoon van archeoloog Norbert Eeltink gaat, kan hij nog niet vermoeden welke verrassing op hem wacht.
Ben jij een liefhebber van avontuur en geschiedenis? Droom je ervan om de schatten van oude beschavingen te ontdekken? Dan zijn deze tips voor jou!
In Rimburg wordt een bijzonder burgerparticipatieproject uitgevoerd op 25 en 26 mei. 120 Duitse en Nederlandse inwoners gaan op zoek naar hun verleden.
De Spaanse stad Sevilla is een waar walhalla voor archeologen. Niet alleen heeft deze eeuwenoude stad het grootste historische stadscentrum van heel Spanje
Dit fragment van een Egyptische tuniek dateert uit 500 tot 800 na Chr. Het is een deel van de schouder, geweven van linnen met versieringen in purperkleurige wol. De lange sierband liep van de rug tot over de borst. Tot de uitvinding van stoffen als polyester, werd textiel enkel gemaakt van natuurlijk materiaal dat snel vergaat. In de archeologie wordt textiel zelden in goede staat teruggevonden, maar in het droge klimaat van Egypte zijn sommige stoffen goed bewaard gebleven. Dit maakt vondsten zoals deze tuniek erg speciaal. De kleurstoffen in de textiel zijn nog steeds erg kwetsbaar.
De dood hoort bij het leven en daarom maken we van een uitvaart een extra mooi moment. We willen immers onze nabestaanden of geliefde overledene een passend afscheid geven. Compleet met muziek, kaarsen, bloemen en misschien wel een filmpje. Het is daarbij heel normaal om iets aan de overledene mee te geven. Een telegram van verre familie, een foto van jullie als gezin of een knuffeltje wat altijd bij diegene was. Het meegeven van spulletjes is iets wat al eeuwen wordt gedaan.
Onder het Binnenhof liggen talloze archeologische vondsten die tijdens de renovatie tevoorschijn komen. Hier zetten we er een aantal voor je op een rij.
Je kent ze vast wel, de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar wist je dat de oude Grieken en Romeinen ze kleurrijk beschilderden?
De rol van vrouwen in het verleden is jarenlang vrijwel onzichtbaar geweest. Vier archeologen reflecteren op deze ongelijkheid in zichtbaarheid.
Op de foto hierboven zie je een pyxis. Dit is een doosje dat in het antieke Athene vaak gebruikt werd om toiletartikelen in te bewaren.