Je kent ze vast wel, de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar wist je dat de oude Grieken en Romeinen ze kleurrijk beschilderden?
De rol van vrouwen in het verleden is jarenlang vrijwel onzichtbaar geweest. Vier archeologen reflecteren op deze ongelijkheid in zichtbaarheid.
Op de foto hierboven zie je een pyxis. Dit is een doosje dat in het antieke Athene vaak gebruikt werd om toiletartikelen in te bewaren.
De duo-tentoonstelling over de recente archeologische vondsten bij en over het kasteel van Wouw zijn vanaf 24 februari te zien in museum het Markiezenhof.
Een mysterieus gouden masker dat Heinrich Schliemann in 1876 opgroef werd genoemd naar een mythische koning, maar hoorde het eigenlijk wel bij deze vorst?
Veenlijken zijn de Noord-Europese variant op de Egyptische mummie. Hun goed bewaarde staat geeft ons een interessante inkijk in het leven van deze mensen.
Ook de archeologie heeft soms te maken met de meest uiteenlopende hoaxen. In dit artikel zetten we een paar beruchte hoaxvondsten voor je op een rij.
De kariatiden zijn een icoon van de Akropolis in Athene, maar zorgen nog altijd voor diplomatieke spanningen tussen Groot-Brittannië en Griekenland.
Mummies behoren tot de meest indrukwekkende archeologische vondsten. De in goede staat verkerende lichamen kunnen veel vertellen over het verleden.
Archeologen hebben in 2023 weer bijzondere vondsten gedaan die een mooi inkijkje geven in het verleden. Van het ‘Stonehenge van Nederland’ tot 73 opgegraven mummies in Peru, wij zetten hier de 10 meest opmerkelijke vondsten voor je op een rij.
De Germaanse goden waren zeer belangrijk voor de godsdienst van de Noormannen. Hier hebben we de vijf belangrijkste goden voor je op een rijtje gezet.
21 december staat bekend als de kortste dag van het jaar. Dit was voor oude beschavingen een speciaal moment.