Artikelen

Goden van Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden

Goden van Egypte RMOIn het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kun je vanaf 12 oktober kennis maken met de mystieke wereld van de Egyptische goden. Wie waren de Egyptische goden en wat betekenden zij? Aan de hand van 500 objecten maak je kennis met de wereld van Osiris en Horus. De tentoonstelling Goden van Egypte is te zien tot en met 31 maart 2019.

Nationale Archeologiedagen in het Trefpunt Rotterdamsebaan

Archeolgiedagen Den HaagTijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 13 en zondag 14 oktober is het Trefpunt Rotterdamsebaan de plaats om meer te weten te komen over het archeologisch onderzoek en de vondsten die gedaan zijn in het tracé van de Rotterdamsebaan.

De zaak Vermaning in het Drents Museum

De zaak VermaningIn januari 1965 meldde grasmaaimachineslijper Tjerk Vermaning (1929-1987) een archeologische vondst die hem in één klap de bekendste amateurarcheoloog van Nederland maakte. Het ging om werktuigen die circa 50.000 jaar geleden door Neanderthalers zouden zijn gemaakt. Deze vondst was het begin van een geruchtmakende periode in de Nederlandse archeologie.

PREVIEW Anarchistisch met een democratisch resultaat: de Noord/Zuidlijn

Een tikje anarchistisch met een democratisch resultaat. Zo zou je de opgravingen van de Noord/Zuidlijn kunnen karakteriseren. Het werk is gedaan door een kleurrijke groep van archeologen, experts, vrijwilligers en werklozen. Er zijn originele en innovatieve presentaties van de vondsten en de tastbare resultaten vormen een documentaire die inzicht geeft over de werkwijze van archeologen en vormen bovendien een catalogus van de geschiedenis van de stad. En dat allemaal weergegeven in een metrostation.

PREVIEW: Roche de Solutré blijft de verbeelding prikkelen

De Rots van Solutré, in het Département Sâone-et-Loire, is al 150 jaar een van de belangrijke Mis Archeologie Magazine nietprehistorische vindplaatsen van Frankrijk. Deze 'Grand Site de France', ongeveer 70 kilometer ten noorden van Lyon, trekt jaarlijks meer dan 150.000 nieuwsgierige bezoekers. Waar heeft het zijn populariteit aan te danken? Ons redactielid Ad van Schaik ging op onderzoek uit. Je lees het in het komend nummer van Archeologie Magazine, maar wij geven alvast een preview prijs.

PREVIEW Recente opgraving Grootebroek vormt ‘kers op de taart’

Voor de leek lijkt de archeologische opgraving bij Grootebroek in West-Friesland misschien niet zo bijzonder. Geen spectaculaire vondsten als het gaat om voorwerpen. Toch is archeoloog Wouter Roessingh razend enthousiast: ‘Dit onderzoek is bijzonder’. In het komende nummer van Archeologie Magazine  lees je alles over deze bijzondere opgraving. Wij lichtten alvast een tipje van de sluier.

PREVIEW De ‘Zwarte Woestijn’ geeft geheimen prijs

De zomers zijn er gloeiendheet en de winters bitterkoud. En regen valt er maar sporadisch. De ‘Black Mis Archeologie Magazine nietDesert’, een 300 vierkante kilometer grote woeste, lege steenwoestijn in het noordoosten van Jordanië behoort daardoor tot het meest ontoegankelijke en onherbergzaamste deel van het land.  In het komende nummer van Archeologie Magazine lees je er alles over. Wij lichtten alvast een tipje van de sluier.

Iran - Bakermat van de beschaving

Tentoonstelling Iran in het Drents MuseumIn de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving in het Drents Museum sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran.

De geschiedenis van het verwarmen van een woning

Hypocaustum Tegenwoordig is het bezit van een verwarming de normaalste zaak van de wereld. Het is een basisbehoefte en een vanzelfsprekendheid. Toch weten weinig mensen iets over de geschiedenis van de kachel en het verwarmen van woningen. Waar men tegenwoordig een vuurtje stookt in zijn of haar vrije tijd, was het vroeger noodzakelijk om vuur te maken om de woning warm te krijgen.

Via Belgica wijst de weg in Romeins Zuid-Limburg

Via BelgicaDe Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Simpelveld, Heerlen, Landgraaf en Kerkrade hebben de handen ineengeslagen om de oude Romeinse heirbaan, bekend als de Via Belgica, beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Wie nu de Via Belgica wil beleven, heeft letterlijk zijn verbeelding nodig. De weg zelf is immers niet meer zichtbaar. De Vrienden van Via Belgica maken de betekenis van het verleden zichtbaar in het heden. De eerste resultaten van deze samenwerking werden op 25 april j.l. in Maastricht gepresenteerd.