Carole Raddato, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Lopen Langs de Limes

Carole Raddato, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Lopend en filmend langs de oude Romeinse limes

Eeuwenlang vormde de Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk. Men kan er bijna niet meer omheen: er is steeds meer aandacht voor de archeologische vondsten die hiermee samenhangen. Met als kers op de Romeinse taart het uitroepen van de archeologische resten van dit grensgebied tot UNESCO Werelderfgoed in juli 2021.

De toenemende waardering voor het Romeinse verleden van ons gebied gaat hand in hand met de toename van de zichtbaarheid van de archeologie. Een paar jaar terug lanceerde het platform Romeinse Limes Nederland een fiets- en wandelroute langs de Romeinse bezienswaardigheden waarmee het grensgebied vol staat. In augustus 2021 liep ik een deel van deze route samen met mijn broertje, met als doel bij te dragen aan de zichtbaarheid van dit nieuwe werelderfgoed. Hierom maak ik van iedere dag een videoverslag.

In vijf dagen tijd liepen we van Castellum Fectio, het oude Romeinse fort nabij Utrecht, naar Millingen aan de Rijn bij de Duitse grens. Onderweg bezochten we onder meer de Gallo-Romeinse tempel in Elst en het Romeinse castellum Meinerswijk bij Arnhem. Maar uiteraard kwamen we veel meer tegen…

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Achtergrond

Marten Jesse Pot (1983) studeerde archeologie aan de Faculteit der Archeologie in Leiden en werkt daar nu als communicatieadviseur. In zijn video’s poogt hij beide disciplines te combineren. Op een laagdrempelige, onderhoudende en tikje maffe manier hoopt hij mensen te interesseren voor het fascinerende Romeinse erfgoed onder onze voeten.

Wil jij ook wandelen of varen in het kielzog van de Romeinen? Klik hier

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's