Publieksopgraving Katwijk

Vondsten wassen bij een opgraving

Pixabay

10 van de mooiste archeologische ontdekkingen van 2018

2018 is een prachtig jaar geweest voor archeologie. Aan ontdekkingen is geen gebrek geweest. Van prehistorisch brood tot Duitse scheepswrakken. Hier lees je 10 van de mooiste archeologische ontdekkingen van 2018.  

Tekst: Nora Dekker

1500 jaar oud zwaar gevonden door 8-jarig meisje in Zweden

De 8 jarige Saga deed een bijzondere ontdekking toen ze in het Vidöstern meer in Zweden aan het zwemmen was. Zij vond namelijk een 1500 jaar oud zwaard op de bodem van het meer. Na deze ontdekking zijn archeologen het meer gaan onderzoeken en zijn er al verschillende andere voorwerpen uit hetzelfde tijdperk gevonden. Saga heeft haar vondst uiteraard kunnen vieren met haar onderwijzer en klas.

Aardbeving onthult Aztekentempel

Een heftige aardbeving in Mexico trof de 13e eeuwse Teonpanzolco piramide, geloceerd ten Zuiden van Mexico City. In een poging om eventuele schade aan de piramide te ontdekken, ontdekten Archeologen met hun scan een nog oudere Aztekentempel onder de Teonpanzolco piramide. Experts schatten dat deze tempel uit het jaar 1150 stamt.

Oudste abstracte tekening ooit

In de Blombos-grot in Zuid-Afrika hebben archeologen de oudste abstracte tekening ooit gevonden. De tekening is in een kleine steen gegraveerd en is geschat 73000 jaar oud.

Nieuwe Nazcalijnen ontdekt

Met behulp van een drone en de snel ontwikkelende ruimte archeologie branche zijn er in Peru 50 nieuwe Nazcalijnen ontdekt. Enkele hiervan zijn gekoppeld aan de Nazca cultuur maar velen zijn nog ouder en zijn geschat te dateren uit 500 tot 200 v.Chr.

Oudste intacte scheepswrak

Aan de kust van Bulgarije is het oudste intacte scheepswrak gevonden. Het in de zwarte zee gezonken wrak was een Grieks handelsschip en is naar schatting 2400 jaar oud.

Duitse U Boot gevonden in Denemarken

Zoekende naar scheepswrakken in de Noordzee vonden onderzoekers van het zeeoorlog museum Jutland het wrak van een Duitse U-boot uit de Tweede Wereldoorlog. De boot was gezonken als gevolg van een Brits bombardement op 6 mei 1945.

Oude voedselproducten

Dit jaar zijn er bijzonder veel oude voedselproducten gevonden. Zo is er in Sicilië olijfolie gevonden die naar 2000 v.Chr. dateert en in Egypte vonden ze 3300 jaar oude kaas. Die kaas is pas goed gerijpt!

Een andere bijzondere ontdekking omtrent voedsel is de ontdekking van 14400 jaar oud brood. Dit is brood gegeten ver voor de tijd van de agrocultuur. Het lijkt er dus op dat jagers en verzamelaars ook al brood aten.  

Locatie van de Trojaanse stad Tenea

De verloren Trojaanse stad Tenea is gevonden door archeologen in Griekenland. Volgens Griekse mythes is deze stad opgericht door Trojaanse gevangenen die gevlucht waren na de Trojaanse oorlog.

Paard in Pompeii

In de ruïnes van Pompeii is een, goed intact gebleven, skelet van een paard gevonden. Het paard lag in een met kleurrijke wandtekeningen versierde graftombe. De tekeningen lieten een betoverende tuin zien.

Interview met overlevende van het laatste slavenschip

Dit is niet iets dat ontdekt is door een archeoloog maar door een journalist. Begin 1930 heeft schrijfster Zora Neale Hurston een overlevende van het laatste Amerikaanse slavenschip geïnterviewd. Naar aanleiding van dat interview schreef ze een boek, maar in de jaren ‘40 was er geen markt voor het verhaal, dat daardoor nooit gepubliceerd werd. In mei 2018 werd het manuscript gevonden en met de titel Barracoon: The Story of the Last “Black Cargo” gepubliceerd, bijna 90 jaar later.

Nora Dekker werkt bij YoungCapital als gastblogger. En is geïnteresseerd in veel verschillende onderwerpen. Van archeologie tot fotografie. De kennis die ze over een onderwerp opdoet brengt ze ook graag over naar haar lezers.

Meer lezen