Duitse U-boot gevonden bij Denemarken

Een Duitse U-boot van hetzelfde type als de gevonden U-boot. 

Department of the Navy - Naval historical center

Duitse U-boot gevonden voor Deense kust

In het Skagerrak, voor de kust van Denemarken is het wrak van een Duitse duikboot uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om de U-3523.

Toevallige vondst

De duikboot kwam aan het licht tijdens een bodemonderzoek. Op een scan werd de achtersteven van de duikboot zichtbaar. Die steekt zo'n twintig meter omhoog vanaf de zeebodem. Het wrak licht echter op een diepte van 123 meter, waardoor er nog geen duikers bij het wrak geweest zijn.

De ondergang van de U-3523

De U-3523 was een van de modernste onderzeeërs van de Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Desondanks deed het schip nooit mee aan gevechtsmissies. Op zes mei 1945, een dag nadat de Duitsers in Denemarken zich hadden overgegeven, werd de duikboot gezien door een vliegtuig van de RAF, die de duikboot tot zinken bracht. De u-3523 ging met al haar 58 bemanningsleden ten onder.

Alsnog een verrassing

Dat de vondst alsnog als een verrassing komt, ligt aan het feit dat de locatie van het wrak sinds 1945 verkeerd in de archieven heeft gestaan. Het wrak werd gevonden op een plek 17 kilometer, of negen zeemijl bij de gearchiveerde locatie.

Meer lezen