Duitse U-Boot gevonden bij de Azoren

Bij de Azoren stuitten onderwater archeologen en –biologen op het wrak van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak van de Duitse onderzeeër werd aangetroffen op een diepte van 900 meter. De U-Boot, bekend als U-581 zonk in februari 1942.

Speciale duikboot voor ontdekking

De gezonken U-boot werd gevonden met een speciale onderzeeër die tot grote diepte kan duiken om daar planten en dieren in beeld te krijgen. Zo ontdekten zij dat het wrak nu bedekt is met koudwaterkoraal. De onderzoekers gaan met de speciale duikboot nog terum om uit te zoeken hoe het kan dat koudwaterkoraal op zo'n grote diepte, ver van zonlicht, toch relatief snel kon groeien.

De U-581

Het wrak is vrijwel zeker van de Duitse onderzeeër U-581. Die zonk in februari 1942 nadat het schip op jacht naar geallieerde schepen was ontdekt door een Britse destroyer. De U-581 werd door de Britten bestookt met dieptebommen. De schade was zo groot dat de kapitein van de U-boot besloot op te duiken en het schip te evacueren. Daardoor konden de 44 bemanningsleden nog ontsnappen voordat het schip zonk. Het grootste deel zou daardoor de schipbreuk overleefd hebben. Volgens de verhalen zou de kapitein van het schip zelfs naar land zijn gezwommen.

Das Boot en Indiana Jones

De U-581 was van het type onderzeeër VIIC. Het type U-boot dat we vandaag de dag het beste kennen. Een zusterschip van de U-581 stond namelijk twee keer model voor beroemde films. In Indiana Jonesfilm Raiders of the Lost Arc wordt het model van een onderzeeër van hetzelfde model gebruikt. In Das Boot, de beroemde oorlogsfilm van Wolfgang Petersen op basis van het boek van Lothar-Günther Buchheim waarin de bemanning van de U-96 gevolgd wordt. Ook de U-96 was van het type VIIC.

Het wrak werd al in september 2016 gevonden, maar de vondst werd pas in februari 2017 bekend gemaakt, toen het 75 jaar geleden was dat de U-581 zonk. Meer over de vondst van de Duitse U-boot vind je op de site van de Rebikoff Stichting  (Duitstalig)

Bron: NOS.nl

Afbeelding: Duitse U-boot van hetzelfde type

Meer lezen