Aardbeving in Mexico legt oude tempel bloot
Op 19 september 2017 werd Mexico getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving veroorzaakte veel ellende, maar nadat de rookwolken zijn weggetrokken en de puinhopen wat zijn opgeruimd, blijkt dat er voor archeologen toch nog iets positiefs te halen is uit alle ellende. Onder een oude piramide troffen zij namelijk de resten van een nóg ouder tempelcomplex van de Azteken aan.
Onderzoek met radar
De Teopanzolco piramide in Mexico raakte tijdens de aardbeving ook zwaar beschadigd. Op het eerste gezicht een kleine ramp. Om te kijken hoe groot de schade aan de binnenkant van de piramide was, gebruikte het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis de binnenkant van de tempel in kaart met een radar. Maar daarbij kwam een bijzonder feit aan het licht: in en onder de piramide bleken veel oudere tempels te liggen.
Tempel op tempel
Dat was een grote verrassing voor de archeologen. Hoewel het voor de Azteken niet Hoe oud de gevonden overblijfselen onder de piramide zijn, staat nog niet helemaal vast, maar archeologen schatten dat de gevonden resten uit de periode tussen 1200 en 1521 stammen. Er zijn echter aanwijzingen dat de plaats al daarvoor belangrijk was.
God van vuur en god van regen
De gebouwen zou een tweeling-tempel zijn. De tempels waren gewijd aan twee goden van de Azteken. Een aan Tláloc, de god van regen en een vruchtbare aarde. De andere was gewijd aan Huitzilopochtli, een god van oorlog en de zon. Rondom de tempel werden ook voorwerpen van aardewerk gevonden.
De schade aan de bouwwerken door de aardbeving was groot. Verder vervolgonderzoek moet gaan uitwijzen hoe de piramide zal worden gerestaureerd.
Hier vind je een filmverslag over de opgraving.