ceremoniaal masker

Mensenoffers in het noorden van Peru

ceremoniaal maskerIn het noordwesten van Peru hebben archeologen sporen van mensenoffers gevonden. De botten dateren van circa duizend jaar geleden, toen de Sican-cultuur (ca. 750-1375) zijn bloeiperiode beleefde. Waarschijnlijk waren de offers religieus geïnspireerd.

Mensenoffers

De opgravingsplek bevind zich zo'n 700 kilometer ten noorden van Lima, in het kustgebied Lambayeque. Een team van Japanse en Peruviaanse archeologen vond hier een werkplaats voor metallurgie, twee tombes en de overblijfselen van mensenoffers. De slachtoffers waren allen man, tussen de 25 en 30 jaar, en werden geofferd als onderdeel van een ritueel. Mensenoffers kwamen vaker voor in de Sican-cultuur en bij omringende volken. Onduidelijk is nog of er in dit geval sprake was van een 'normale' religieuze praktijk of dat er een crisis bezworen diende te worden. Eerdere gevallen uit de regio zijn bekend waarbij vrouwen of bedienden met hun heer werden begraven.

Tombe weerspiegelt hiërarchie

Naast de mensenbotten vonden de archeologen ook een metaalwerkplaats en twee tombes. In een van de tombes lagen keramieken schepen en ceremoniële messen. Waarschijnlijk behoorde de rustplaats aan een voornaam lid van de gemeenschap. De Sican-cultuur was sterk hiërarchisch en religieus en is zelfs omschreven als een theocratie, vergelijkbaar met het Vaticaan. De elite beheerste de kunst en handel in luxegoederen, zoals 'arsenisch koper'. Daarmee kon zij haar ideologie opleggen aan de bevolking in de regio.

Begraafrituelen

De hiërarchie is terug te zien in de begraafrituelen. De begraafplaats van een persoon werd bepaald aan de hand van zijn sociale status. Het bekleden van een belangrijke positie of familiebanden met hoge personen waren daarbij doorslaggevend. Met de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw kwam er een einde aan deze begraafpraktijken. Op dat moment was het gebied rond Lambayeque onderdeel van het Inca-rijk.

Bronnen:

Archaeology News Network: 'Pre-Incan grave with human sacrifices found in Peru' (27-09-2017) 

Barrett, P. (2002) Peru. (Langenscheidt Publishing Group)

Bruhns, K.O. (1994) Ancient South America (Cambridge University Press)

Minelli, L.L. (ed.) (2000) The Inca World: The Development of Pre-Columbian Peru, A.D. 1000-1534, Delen 1000-1534 (University of Oklahoma Press)

Shimada, Izumi; Shinoda, Ken-ichi; Bourget, Steve; Alva, Walter; Uceda, Santiago. (2005) 'mtDNA Analysis of Mochica and Sicán Populations of Pre-Hispanic Peru.', in: D.M. Reed (ed.), Biomolecular archaeology; genetic approaches to the past (Board of Trustees: Southern Illinois University), p. 61-92.

Afbeelding:

Ceremonieel masker, gevonden bij eerdere opgraving in noorden van Peru.
By Adrienlenoir created this file; Sculpture by Unknown author (It is my own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's