Aztekentempel mensenoffers opgegraven

De resten van de tempel werden gevonden op de opgravingssite Ndachjian-Tehuacan 

Instituto Nacional de Antropología e Historia

Archeologen vinden tempel waar mensen geofferd werden

Archeologen in Mexico hebben sporen gevonden van een tempel waar mensenoffers plaatsvonden. Het gaat om een tempel waar de god vruchtbaarheidsgod Xipe Totec werd vereerd met bloederige rituelen.

De god Xipe Totec was al bekend onder historici. De god werd op veel plekken in Midden- en Zuid-Amerika vereerd en werd beschreven door de eerste Spaanse kolonisten die Zuid-Amerika aandeden in de zestiende eeuw. Met deze vondst is er nu voor het eerst tastbaar bewijs voor het bestaan van de cultus rondom deze god. De rituelen die de Spanjaarden beschreven, vonden echter niet plaats in deze tempel. Volgens de archeologen van het Mexicaanse Instituut voor Archeologie en Antropologie is de tempel van ongeveer het jaar 1000 tot ongeveer 1260 in gebruik geweest, lang voordat de Spanjaarden voet aan land zetten in Midden-Amerika.

Gruwelijke rituelen

In de tempel moeten gruwelijke rituelen plaats hebben gevonden. meerdere keren per jaar werden gevangenen bij de tempel geëxecuteerd met pijl en boog, of door middel van een soort gladiatorengevechten, daarna werden de doden gegeseld. Vervolgens werden de lichamen gevild, waarna de priesters zich hulden in de huid van de doden. Ook het hart werd uitgesneden en aan de god geofferd. Uiteindelijk werden de huiden begraven aan de voet van het altaar. De ceremonie heette Tlacaxipehualiztli, vrij vertaald: het dragen van de huid van de gegeselde.

Waardevolle beelden

Op de site vonden archeologen een aantal beelden die naar alle waarschijnlijkheid bij de ceremonie hoorden. Het gaat om twee hoofden van de god, en een torso. De rug van het torso was bekrast, waarschijnlijk om de littekens van de geselingen uit te beelden. De God Xipe Totec stond bekend als ‘de gegeselde’. Het torso is ongeveer 80 centimeter hoog. Op de plek van de navel zit een gat, waar waarschijnlijk een groene steen in zat, waarmee de god tot leven gewekt moest worden. De twee schedels beelden de gevilde hoofden uit. Volgens onderzoekers zijn de gevonden beelden ‘bijzonder mooi’.

Bron:

Instituto Nacional de Antropología e Historia:  Descubren el primer templo dedicado a Xipe Tótec en la Zona Arqueológica de Ndachjian–Tehuacán

Afbeelding:

Instituto Nacional de Antropología e Historia

Meer lezen