Nazcalijnen

Nazcalijnen die een kolibrie afbeelden

BjarteSorensen via Wikimedia Commons.

De Nazcalijnen in Peru

MYSTERIE: Meer dan 1500 jaar geleden werden geogliefen in de vorm van dieren in de Peruaanse Nazca woestijn gekerfd. De ongeveer 700 geogliefen die zijn gevonden over een straal van 450 kilometer zijn nog een groot mysterie. Waarom werden ze gemaakt en wat was het doel van de lijnen?

Nazcalijnen of geogliefen

De Nazcalijnen, zoals de geogliefen ook wel worden genoemd, zijn vernoemd naar de Nazca-cultuur die van 200 v.Chr. tot 1000 n.Chr. de Nazcavallei bewoonde in Peru. De indianen zouden de lijnen in de grond hebben gemaakt. De meeste geometrische vormen stellen dieren en figuren voor. Zo zijn er tekeningen van spinnen, vogels en apen maar ook van een labyrint en andere geometrische lijnen. Het vreemde is dat sommige dieren niet voorkwamen op het Zuid-Amerikaanse continent en het is dan ook de vraag waar de indianen deze kennis vandaan haalden.  De lijnen konden gemaakt worden door de donkere rode aanslag op de grond weg te schrapen. Daaronder ligt een laag licht gekleurd zand waardoor de lijnen van een afstand zichtbaar worden. De geogliefen liggen op een woestijn hoogvlakte waar het erg droog is en gemiddeld 25 graden. Hierdoor valt er bijna geen regen en zijn de lijnen duizenden jaren bewaard gebleven.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Astrologische kalender

De eerste vermelding van de Nazcalijnen dateert uit 1547 van de ontdekkingsreiziger Cieza van Leon, die in dat gebied op reis was. De historicus Paul Kosok was de eerste die in 1939 over de lijnen heen vloog met een vliegtuig en dieren herkende in de lijnen op de grond. Samen met de archeoloog Maria Reiche vond hij de meeste geogliefen in de jaren ’50. Zij kwamen tot de theorie dat de lijnen een astrologische kalender voorstellen omdat ze gelijk lopen met de winterwende. Ook zouden de lijnen de opkomst van de zon aangeven.

Watersysteem

Volgens archeoloog Johan Reinhard dienden de lijnen voor het wegvoeren van het water. Toch is deze theorie niet heel plausibel omdat er geen duidelijk eindpunt is gevonden waar het water heen zou moeten gaan. Ook andere theorieën over het nut van de lijnen zijn niet sluitend. De meest gangbare theorie is nu dat de lijnen dienen als ritueel of religieuze voorstelling van de Nazcareligie. Het zouden afbeeldingen zijn om de Goden te eren.

Bovenaanzicht op woestijn

Een ander groot mysterie is de grootte van de geogliefen. De lijnen werden gemaakt in de eerste eeuwen na Christus wat dus betekent dat er nog geen vliegtuigen of andere vliegmethodes waren. Toch zijn de lijnen met een grote precisie gemaakt en zijn de geogliefen alleen vanaf grote hoogte goed te onderscheiden. De vraag is dan ook hoe de Nazca-indianen de geogliefen zo goed konden aanbrengen. Wellicht dat ze veel geometrische kennis hadden waarmee ze de precieze afmetingen van de lijnen konden maken. Sommigen beweren zelfs dat de indianen konden vliegen of dat ze contact hadden met buitenaardse wezens. Toch blijft het onduidelijk waarom de lijnen zo gemaakt zijn. Het mysterie is voorlopig dus nog niet opgelost.
 

Bronnen:


Natgeotraveler.nl: Nazcalijnen
Tallsay.com: Herkomst nazcalijnen


Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: BjarteSorensen
 

Meer lezen