nieuwe nazcalijnen ontdekt

Het door de AI ontdekte geoglief

Yamagata University

Archeologen ontdekken 143 geogliefen bij Nazca

Op de Nasca Pampa, het gebied waar de beroemde Nazcalijnen liggen, zijn nog 143 andere geogliefen gevonden, dat maakten Japanse onderzoekers bekend. Daarbij kregen de onderzoekers hulp van Artificial Intelligence (AI).

De onderzoekers gebruikten satellietfoto’s van het gebied. Die lieten ze bestuderen door een AI van IBM. Doel van het experiment was om te kijken of de computerprogramma’s in staat zijn om gedetailleerde complexe informatie, zoals satellietfoto’s, in een hoog tempo te verwerken. Dat bleek te lukken. De AI was in staat om een geoglief te ontwaren. De 142 andere ontdekte geogliefen zijn in het veld gevonden. Tussen de ontdekte geogliefen zitten figuren van mensachtigen, maar ook van dieren. Die zijn overigens een stuk kleiner dan de bekende geogliefen die enorme oppervlaktes beslaan. Een ontdekt mensfiguurtje is zo’n vier meter hoog en twee meter breed. In dit korte filmpje wordt meer uitgelegd

Nazcalijnen in kaart brengen

De ontdekking is belangrijk. Met behulp van dit soort computertechniek kunnen grote delen van de aarde veel beter in kaart worden gebracht en worden onderzocht op patronen zoals de Nazcalijnen. Niet alleen hopen de onderzoekers dat hun ontdekking bijdraagt aan ons begrip van de Nazcalijnen, de onderzoekers hopen vooral dat de omvang van het werelderfgoed beter in kaart gebracht wordt.

Bescherming van erfgoed

De Nazcalijnen liggen in een enorm gebied, dat tot UNESCO-Werelderfgoed is verklaard. Dat erfgoed staat echter steeds meer onder druk. Enkele lijnen zijn beschadigd geraakt door auto-ongelukken en actievoerders, maar ook de oprukkende steden in de omgeving bedreigen het erfgoed. Met de nieuwe software hopen de onderzoekers dat ze alle Nazcalijnen veel beter en sneller in kaart kunnen brengen, zodat die beter beschermd kunnen worden.

Bron: Yamagata University

Meer lezen