Geen foto

Nieuwe Nazcalijnen door zandstorm onthuld

Eind juli vloog een piloot over de heuvels in de Nazca woestijn, waar recentelijk een fikse zandstorm had gewoed. De vliegenier ontdekte dat deze zandstorm iets bijzonders aan het licht had gebracht: nog nooit onthulde geogliefen, onder andere in de vorm van een slang.

Geogliefen

Meer dan 1,500 jaar geleden werden aan de Peruaanse kustvlakte zo’n 700 zogenaamde ‘geogliefen’ over een straal van 450 kilometer in de grond gekerfd. Deze geogliefen zijn grote vormen die uit brede, in de grond gekerfde lijnen bestaan. Ze verbeelden verschillende dieren, planten, fantasiewezens en geometrische figuren.

Werelderfgoed

De eerste lijnen zijn in 1935 ontdekt. Het gebied waar de geogliefen voorkomen is door UNESCO in 1994 op de Lijst van Werelderfgoed geplaatst. Volgens UNESCO werden de Nazcalijnen door de makers gebruikt bij diverse religieuze en astronomische rituelen. Door de donkere aanslag die op steen en andere materialen na eeuwen van oxidatie verschijnt in dikke lijnen weg te schrapen, werd het lichtere zand of steen eronder zichtbaar. Dit maakte het mogelijk om dergelijke kunstwerken te maken.

Een slang van 60 meter

Eduardo Herrán Gómez de la Torre ontdekte in juli 2014 in de heuvels van de El Ingenio vallei de figuren. Er is een figuur van een slang ontdekt, die ongeveer 60 meter in totaal beslaat. Daarnaast werd er een vogelfiguur, een lamafiguur en een aantal zigzagfiguren ontdekt.
Volgens de Peruaanse krant El Comerico zijn verschillende onderzoekers het erover eens dat de geogliefen gemaakt zijn in de overgangsperiode tussen de Paracas-cultuur en de Nazca-cultuur in Peru.

Bron: www.iflscience.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen