Oudste kaas ter wereld gevonden in Egypte

De oudste kaas ter wereld werd gevonden in een tombe bij Sakkara

Enrico Greco/University of Catania/Cairo University

Archeologen ontdekken oudste kaas ter wereld

In een Egyptische tombe is misschien wel de oudste kaas ter wereld gevonden. Maar mensen die smullen van een stukje flink gerijpte kaas hebben geen geluk. Het meer dan drieduizend jaar oude goedje is niet bepaald gezond.

De kaas werd gevonden in de tombe van Ptahmes, in Sakkara. De tombe, gebouwd voor een hoge ambtenaar in Memphis, werd al in 1885 ontdekt, maar raakte daarna weer bedolven onder stuifzand. In 2010 kwam de tombe weer uit het zand tevoorschijn, waardoor archeologen onderzoek konden doen naar het graf. In de tombe werden diverse aardewerken potten aangetroffen. In een daarvan zat een witachtige substantie en resten van textiel, dat waarschijnlijk werd gebruikt om de pot af te dichten.

Oudste kaas ooit gevonden

De witte substantie werd chemische geanalyseerd. Uit die analyse bleek dat het ging om een melkproduct, op basis van koe- of geitenmelk. Omdat de pot was afgedicht met textiel, canvas, was het goedje in de pot waarschijnlijk niet vloeibaar. Dat doet de onderzoekers concluderen dat het om kaas gaat, en misschien wel de oudste kaas die ooit gevonden is.

Giftige kaas

Maar wie benieuwd is naar hoe kaas uit de dertiende eeuw voor Christus smaakt, wordt teleurgesteld. De kaas is namelijk niet alleen oud, maar ook erg ongezond. Uit de analyse bleek ook dat de kaas besmet was met Brucella melitensis een bacterie die voor kan komen in ongepasteuriseerde melkproducten. De bacterie kan Brucellose, ook bekend als Maltakoorts, veroorzaken. Een ziekte die tegenwoordig met antibiotica te genezen is, maar die drieduizend jaar geleden best dodelijk kon zijn. Als deze analyse klopt, hebben de onderzoekers misschien wel de oudste kaas ter wereld ontdekt, maar ook het oudste biologische bewijs van deze ziekte ontdekt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Catania en de Universiteit van Caïro en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Analytical Chemistry

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's