8 jarig meisje vindt zwaard in Zweden

Het zwaard dat door  Saga gevonden werd. 

8-jarig meisje vindt 1500 jaar oud zwaard

Een bijzondere vondst voor de Zweedse Saga Vanecek (8). Toen zij deze zomer aan het zwemmen was in een meer vlakbij het vakantiehuisje van haar ouders, vond ze een 1500 jaar oud zwaard.

Tijdens een zwemuitje in het meer, voelde ze onder water een vreemd voorwerp. Tegen de Zweedse televisie vertelde Saga dat ze het van de bodem opviste en er achter kwam dat het voorwerp een handvat had. Ze liet het voorwerp aan haar vader zien, die de vondst meldde bij de archeologen van het plaatselijke museum. Die merkten al snel op dat het zwaard nog in bijzonder goede staat verkeert. Het ongeveer 85 centimeter lange zwaard was nog altijd voorzien van een schede van leer en hout. De leeftijd van het zwaard werd eerst geschat op zo'n 1000 jaar, maar al snel werd die schatting bijgesteld naar 1500 jaar. 

Meer vondsten in het meer

In eerste instantie werd de vondst stil gehouden. De vondst van het zwaard kon erop wijzen dat er meer archeologisch materiaal in de omgeving te vinden was en dus was er meer onderzoek nodig op de vindplaats. Bij het vervolgonderzoek werden inderdaad meer vondsten gedaan, waaronder een (deel van) een fibula uit de derde eeuw. Nog altijd is het onderzoek volgens de gemeente niet helemaal af.

Hoe komt het zwaard in het meer terecht?

Hoe het zwaard in het meer is terechtgekomen, is ook nog niet bekend. Het kan zijn dat het gaat om graven die in de loop der tijd verzwolgen zijn door het meer, maar het kan ook gaan om de resten van slachtoffers die bij gevechten aan de rand van het meer zijn gesneuveld. Een andere optie is dat iemand het zwaard ooit in het meer is verloren. Wat er precies is gebeurd moet verder onderzoek uitwijzen. Voor het onderzoek werkt het gemeentelijke museum van Jönköping samen met organisaties in Zweden en de VS.

Bron en afbeeldingen:

Jönköping Läns Museum
 

Meer lezen

Landen