paardenskelet pompeï

Met gips zijn de contouren van het paard zichtbaar gemaakt. 

Parco Archeologico Pompei 

Paardenskelet opgegraven in Pompeï

Even buiten Pompeï hebben archeologen een paardenskelet gevonden. De resten van het paard werden even buiten de stad gevonden tussen de ruïnes van wat volgens archeologen een stallencomplex is geweest.

Eerste complete paardenskelet in Pompeï

Het is voor het eerst dat er een compleet paardenskelet is gevonden in de stad. In het stallencomplex werd volgens de archeologen ook een trog gevonden. Het paard is zichtbaar gemaakt op dezelfde manier zoals dat bij veel resten van mensen in Pompeï is gedaan. De holte die in de dikke laag vulkanische as achterbleef nadat het lichaam van het paard is vergaan, werd gevuld met vloeibaar gips, zodat de contouren van het paard zichtbaar werden.

De resten van het paardenskelet wijzen erop dat het paard een schofthoogte had van ongeveer één meter vijftig. Dat is naar huidige standaarden vrij klein, maar gezien het feit dat paarden in de Romeinse tijd een stuk kleiner waren, was het paard voor Romeinse begrippen waarschijnlijk behoorlijk groot.

Dure leidsels

Bij het paard werden resten van een duur leidsel van ijzer en brons gevonden. Dat, en het grote formaat van het paard wijzen er volgens de archeologen op dat het een duur paard was, dat speciaal gefokt was voor speciale, ceremoniële gelegenheden.

Leven na de ramp in Pompeï

Het paard was niet de enige vondst die werd gedaan. Tijdens de opgraving werden ook resten van gereedschap en keukengerei gevonden. Bijzonder was ook een graf dat werd gevonden. Dat graf, waarin een man begraven lag, werd volgens de archeologen gedolven na de uitbarsting van de Vesuvius in 79. Dat wijst erop dat mensen na de uitbarsting terugkeerden en probeerden te leven in de ruïnes van de stad.

Illegale opgeravingen

De vondst is volgens de archeologen extra bijzonder, omdat de vondst is gedaan in een gedeelte van Pompeï waar in de afgelopen decennia veel illegale opgravingen plaatsvonden. Daarom zijn er nieuwe onderzoeken naar het gebied gestart, zodat het overgebleven erfgoed beter beschermd blijft.

Bronnen:

Afbeelding:

Parco Archeologico Pompei 

Meer lezen