De ontdekking van Pompeii

Pompeii werd al in de middeleeuwen ontdekt.

Pixabay

De ontdekking van Pompeii

In 1594 was een groep lokale arbeiders bezig om een tunnel te graven in het gebied dat wij nu als Pompeii kennen. De tunnel werd gegraven om water naar het dorp van de arbeiders te transporteren. Tijdens hun werkzaamheden stuitten ze echter op een aantal voorwerpen, waaronder een steen met de tekst 'Decurio Pompeiis'. Deze middeleeuwse arbeiders wisten nog niet wat voor een schat ze hadden ontdekt, maar waren wel een van de eersten die Pompeii na haar vernietiging weer zagen.

Gewekte interesse in de 18e eeuw

Toen de arbeiders in 1594 enkele artefacten ontdekten hadden ze nog geen idee dat ze hun tunnel recht door de Romeinse ruïnestad aan het graven waren. Het gebied stond toen bekend als 'La Cività' wat de stad betekend, al wist niemand toen waarom. Een paar honderd jaar later, in 1709 was het weer raak: een arbeider sloeg een put en kwam middenin het theater van Herculaneum terecht. Tijdens zijn werk vond hij veel voorwerpen. Daarmee wekte hij d de interesse van Emmanuel-Maurice van Lorraine. Die kocht het stuk grond van de arbeider en liet meer stukken grond afgraven.

Explosieve opgravingen ten koste van Pompeii

Emmanuel-Maurice was meer geïnteresseerd in de mogelijke schatten die er verborgen lagen dan in de geschiedenis van de verloren stad. Dat valt ook af te zien aan de manier waarop de opgravingen werden gedaan. Lukraak werden er schachten gegraven en kamers leeggeroofd. Tijdens het bewind van Karel III nam de vernietiging nog meer toe toen er voor het eerst explosieven werden gebruikt om vergeten schatten weer naar boven te krijgen. Tijdens deze expedities met explosieven werden grote stukken van Pompeii vernietigd.

Eerste professionele opgravingen Pompeii

Tot aan 1763 was het niet duidelijk dat al deze rijkdommen afkomstig waren uit de stad Pompeii. In 1763 werden er inscripties aangetroffen waardoor duidelijk werd dat het om deze mystieke verloren stad ging. Pas in 1861 werden er voor het eerst professionele en gestructureerde opgravingen gedaan waarbij het voornaamste doel ook daadwerkelijk het achterhalen van de geschiedenis van Pompeii was. Zo deelde de archeoloog Giuseppe Fiorelli Pompeii in in wijken en nummerde hij de huizen. Ook werden de arbeiders gescreend en waren er vanaf nu wachters aanwezig om dieven tegen te houden. Er werd zelfs een school voor toekomstige archeologen geopend in de buurt van de Romeinse stad.

Inmiddels is Pompeii een belangrijke toeristische trekpleister, maar er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de Romeinse stad. En daarbij worden nog vaak bijzondere vondsten gedaan!. 

Bronnen:

Meer lezen