De ontdekking van Pompeii

Pompeii werd al in de middeleeuwen ontdekt.

Pixabay

De ontdekking van Pompeii

In 1594 waren arbeiders bezig om een tunnel te graven in het gebied dat we nu als Pompeii kennen. Tijdens hun werkzaamheden stuitten ze echter op een steen met de tekst 'Decurio Pompeiis'. Deze arbeiders wisten toen nog niet wat voor een schat ze hadden ontdekt, maar waren wel een van de eersten die Pompeii na haar vernietiging weer zagen.

Gewekte interesse in de 18e eeuw

Toen de arbeiders in 1594 enkele voorwerpen uit het Romeinse Pompeii ontdekten, hadden ze nog geen idee dat ze hun tunnel recht door de Romeinse ruïnestad aan het graven waren. Het gebied stond toen bekend als 'La Cività' wat de stad betekend, al wist niemand toen waarom. Maar iets meer dan een eeuw later, in 1709 was het weer raak: een arbeider sloeg een put en kwam middenin het theater van Herculaneum terecht. Tijdens zijn werk vond hij veel voorwerpen. Daarmee wekte hij de interesse van Emmanuel-Maurice van Lorraine. Die kocht het stuk grond van de arbeider en liet meer stukken grond afgraven.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Explosieve opgravingen ten koste van Pompeii

Emmanuel-Maurice was meer geïnteresseerd in de mogelijke schatten die er verborgen lagen dan in de geschiedenis van de verloren stad. Dat valt ook af te zien aan de manier waarop de opgravingen werden gedaan. Lukraak werden er schachten gegraven en kamers leeggeroofd. Tijdens het bewind van Karel III werd er op zoek naar schatten nog meer vernield, toen er voor het eerst explosieven werden gebruikt om vergeten schatten weer naar boven te krijgen. Tijdens deze expedities met explosieven werden grote stukken van Pompeii vernietigd.

Eerste professionele opgravingen Pompeii

Tot aan 1763 was het  niet duidelijk dat al deze rijkdommen afkomstig waren uit de stad Pompeii. In 1763 werden er inscripties aangetroffen waardoor duidelijk werd dat het om een verloren stad ging. Pas in 1861 werden er voor het eerst professionele en gestructureerde opgravingen gedaan waarbij het voornaamste doel ook daadwerkelijk het achterhalen van de geschiedenis van Pompeii was. Zo deelde de archeoloog Giuseppe Fiorelli Pompeii in in wijken en nummerde hij de huizen. Ook werden de arbeiders gescreend en waren er vanaf nu wachters aanwezig om dieven tegen te houden. Er werd zelfs een school voor toekomstige archeologen geopend in de buurt van de Romeinse stad.

Inmiddels is Pompeii een belangrijke toeristische trekpleister, maar er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de Romeinse stad. En daarbij worden nog vaak bijzondere vondsten gedaan!. 

Bronnen:


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen