Abstracte tekening gevonden Blombos Grot

De Blombos grot

By Vincent Mourre / Inrap [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Oudste abstracte tekening ooit gevonden in Blombos-grot in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika hebben onderzoekers op een kleine steen de oudste abstracte tekening ooit gevonden. De tekening is ongeveer 73.000 jaar oud. De wetenschappers vonden de steen in de Blombos-grot, wat op het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika ligt. Op de steen zijn een paar lijnen van de tekening te zien.

Deel van een groter oppervlak

De wetenschappers vonden een kiezelgesteente waar een gearceerd patroon op getekend is. Aangezien de strepen abrupt eindigen, lijkt het erop dat het patroon oorspronkelijk over een groter oppervlak was getekend. De wetenschappers konden door de tekening grondig te bestuderen concluderen dat het met een puntig, okerkleurig krijtje is gemaakt, met een breedte van ongeveer 1 tot 3 millimeter.

Onderzoek door middel van verschillende tekentechnieken

Toen de steen gevonden was, werd hij nauwkeurig onderzocht om te bepalen of de lijnen erop deel uitmaken van de steen zelf. Daarna experimenteerden de wetenschappers met verschillende verf- en tekentechnieken om dezelfde lijnen te reproduceren. Zo konden ze concluderen dat de lijnen met krijt op de steen zijn aangebracht.

Andere vondsten in de Blombos-grot

Er wordt al sinds de jaren negentig onderzoek gedaan in de Blombos-grot, waar vaker vervaardigde kunstvoorwerpen gevonden worden. Een voorbeeld hiervan is een 100.000 jaar oude werkplaats, die in 2011 in de grot gevonden werd. Daarin vonden wetenschappers ook al kunstvoorwerpen die met oker bewerkt waren. Ook vonden ze onder andere schelpkralen, gegraveerde stukken oker en gereedschap in de grot. Deze vondsten droegen allemaal soortgelijke tekens, waardoor onderzoekers denken dat de voorwerpen een symbolische functie hadden.

Homo Sapiens in het zuiden van Afrika

Omdat de steen in een 73.000 jaar oude aardlaag gevonden is, betekent dit dat de abstracte tekening ouder is dan andere abstracte tekeningen uit Afrika, Europa en Zuidoost-Azië. Het verschil is zo’n 30.000 jaar.

Bronnen:

Afbeeldingen:

De Blombos-grot. By Vincent Mourre / Inrap [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons

Meer lezen