28 mei 2024
In de resten van de oud-Griekse stad Laodikeia hebben archeologen het hoofd van een marmeren standbeeld van de godin Hygieia opgegraven De meer dan 2.000 jaar oude beeltenis van de Griekse godin van de gezondheid werd vastgeklemd gevonden tussen twee grote stenen.
23 mei 2024
Middeleeuwse heidense gemeenschappen aan de Oostzeekust importeerden paarden uit naburige christelijke landen om te offeren tijdens grafrituelen. Dit blijkt uit onderzoek van een aantal elfde- tot dertiende-eeuwse begraafplaatsen aan de oostkant van de Baltische Zee.

Artikel

Onder het Binnenhof liggen talloze archeologische vondsten die tijdens de renovatie tevoorschijn komen. Hier zetten we er een aantal voor je op een rij.

Ontdek het RMO

Dit fragment van een Egyptische tuniek dateert uit 500 tot 800 na Chr. Het is een deel van de schouder, geweven van linnen met versieringen in purperkleurige wol. De lange sierband liep van de rug tot over de borst. Tot de uitvinding van stoffen als polyester, werd textiel enkel gemaakt van natuurlijk materiaal dat snel vergaat. In de archeologie wordt textiel zelden in goede staat teruggevonden, maar in het droge klimaat van Egypte zijn sommige stoffen goed bewaard gebleven. Dit maakt vondsten zoals deze tuniek erg speciaal. De kleurstoffen in de textiel zijn nog steeds erg kwetsbaar.

Agenda

De Nationale Archeologiedagen vinden plaats van 16 t/m 18 juni. Het doel van deze dagen is om iedereen kennis te laten maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Ga niet undercover, maar underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

Archeologie in Leiden

De rol van vrouwen in het verleden is jarenlang vrijwel onzichtbaar geweest. Vier archeologen reflecteren op deze ongelijkheid in zichtbaarheid.

Tips van onze partners

Ben jij een liefhebber van avontuur en geschiedenis? Droom je ervan om de schatten van oude beschavingen te ontdekken? Dan zijn deze tips voor jou!

Artikel

Een mysterieus gouden masker dat Heinrich Schliemann in 1876 opgroef werd genoemd naar een mythische koning, maar hoorde het eigenlijk wel bij deze vorst?