Fibula’s, ook wel mantelspelden genoemd, werden voor lange tijd gebruikt om stukken kleding of omslagdoeken bij elkaar te houden om het lichaam.
Het altaar op de foto, met drievoudige afbeelding van de lokale Zeelandse godin Nehalennia, is sinds 2017 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.
Dit fragment van een Egyptische tuniek dateert uit 500 tot 800 na Chr. Het is een deel van de schouder, geweven van linnen met purperen versieringen.
Op de foto hierboven zie je een pyxis. Dit is een doosje dat in het antieke Athene vaak gebruikt werd om toiletartikelen in te bewaren.
De goudschat van Springendal is één van de belangrijkste vroegmiddeleeuwse archeologische vondsten van Nederland.
Op dit zeldzame Egyptische wijnschaaltje uit 1375 v.Chr. is een mooi tafereel te zien: een luitspeelster zit op een kussen in een prieel van wijnranken.
De ‘Gemma Constantiniana’ is een van de grootste cameeën uit de oudheid. Het is gemaakt ter ere van Constantijns overwinning op Maxentius in 312 na Chr.
De 'leeuw zonder tuit' is een diervormige vaas uit ca. 1.900-1.800 voor Christus, afkomstig uit Karum Kanesh, het huidige Kültepe in Anatolië. 
Bij het omspitten van tuinbouwgrond in Rijnsburg, werd in 1913 een Merovingisch grafveld gevonden. Tussen de vondsten zat ook een imposante vergulde gesp.
Dit beeld van een schrijver stamt uit het Oude Rijk (2543-2120 v. Chr.), een periode waarin de Egyptische cultuur tot grote bloei kwam.
Dit eikenhouten beeldje werd rond 5400 v.Chr. gemaakt. In 1966 werd het gevonden bij het Brabantse Willemstad en daarna in 1969 aangekocht door het RMO.
Na anderhalf jaar werk is de grootscheepse restauratie van de Romeinse sarcofaag van Simpelveld in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden voltooid.