Verenigd Koninkrijk

Archeologen vonden meer dan 240 skeletten onder een oud warenhuis in Haverfordwest, in het meest zuidwestelijke puntje van Wales.
Hoe zag de Angelsaksische ‘invasie’ van Engeland in de vroege middeleeuwen er precies uit? Een kortstondige militaire campagne, of een langdurige migratiestroom? Historici debateren hier al jaren over, maar nieuw DNA-onderzoek heeft deze vraag nu mogelijk beantwoord.
Een Brits echtpaar uit Yorkshire heeft een ware goudschat onder hun keukenvloer gevonden. Deze bestaat uit honderden 17e- en 18e-eeuwse munten. Naar schatting is de hele vondst ongeveer 250.000 pond waard, wat neerkomt op zo’n 290.000 euro.
Middeleeuwse monniken in Cambridge hadden bijna twee keer zo vaak last van wormen als ‘gewone’ stadsburgers. Dit blijkt uit een recente studie van de Universiteit van Cambridge.
Bij het Engelse Wendover is een bijzondere vroegmiddeleeuwse begraafplaats ontdekt, van ca. 1.500 jaar oud. Vanwege de vele luxueuze grafgiften diende ze vermoedelijk als laatste rustplaats voor de Angelsaskische elite.
Bij het Engelse Wendover is een bijzondere vroegmiddeleeuwse begraafplaats ontdekt, van ca. 1.500 jaar oud. Vanwege de vele luxueuze grafgiften diende ze vermoedelijk als laatste rustplaats voor de Angelsaskische elite.
Bij het Romeinse fort Vinolanda in het noorden van Engeland is een bijzondere inscriptie gevonden. Dit graveerwerk bevat namelijk een grove, openbare belediging, waardoor experts ook wel spreken van 'Romeinse Graffiti'.
In Londen hebben archeologen een enorm Romeins mozaïek ontdekt. Deze vondst is het grootste mozaïek dat de afgelopen vijftig jaar in de Britse hoofdstad is gevonden. De archeologen spreken dan ook van een ‘once in a lifetime’-ontdekking.
Archeologen van de Universiteit van Manchester hebben de oorsprong van Arthur’s Stone ontdekt. Hieruit bleek dat dit stenen monument meer dan duizend jaar ouder is dan Stonehenge.
Een “extreem zeldzame vondst” die “onze opvattingen over prehistorische rotstekeningen in Groot-Brittannië totaal op zijn kop zet,” zo noemde archeoloog Tertia Barnett de vondst.
In het Verenigd Koninkrijk zijn 17 onthoofde skeletten uit de 3e eeuw aangetroffen. De onthoofdingen waren waarschijnlijk Romeinse militaire executies, maar het zijn er ongebruikelijk veel.
Eind vorig jaar stuitte een Britse metaaldetectoramateur op een 370 jaar oude ring van goud en kristal. Uit onderzoek blijkt dat deze mogelijk gemaakt was voor graaf James Stanley (1607-1651).