Verenigd Koninkrijk

In Wales zijn er 9 vondsten uit de 9e tot 17e eeuw officieel als schat verklaard. Onder de vondsten waren een aantal gouden en zilveren munten, een Memento Mori-ring en een unieke Anglo-Saksische gesp. Alle schatten zijn gevonden door metaaldetectoramateurs.
​​​​​​​In Tintern, een dorpje op de grens tussen Wales en Engeland, is bij toeval een verborgen middeleeuwse tunnel ontdekt. Aangezien deze tunnel op geen enkele kaart te zien was, kwam de ontdekking als een grote verrassing.
Een nieuwe studie naar een middeleeuwse gordel uit het Londense museum Wellcome Collection werpt licht op de rituele functie ervan tijdens bevallingen.
Een bijna 2.000 jaar oud beeldje van een Keltische god werpt nieuw licht op uiterlijkheden uit die tijd. Na een grondige reiniging, toonde het figuurtje namelijk een aantal interessante details. En wat bleek? De Keltische god droeg een matje!
Op het Britse eiland Man (Isle of Man) is een Vikingschat uit de 10e eeuw gevonden door een metaaldetector amateur. De sieraden met onder meer een gouden armband behoorden waarschijnlijk toe aan een Viking van hoge status, wat het een ongewone vondst maakt.
Archeologen hebben bij opgravingen in de buurt van Stonehenge bijzondere ontdekkingen uit verschillende tijdsvakken gedaan. Dit wijst erop dat er vele volken bij Stonehenge hebben geleefd en wellicht aan het monument hebben meegebouwd.
Britse archeologen hebben opgravingen gedaan die de historische tijdlijn van Caernarfon Castle verder invullen. De vondsten gaan terug tot de eerste eeuw.
Britse archeologen hebben een Angelsaksische begraafplaats gevonden, met daarin maar liefst 3.000 grafgiften. En alsof dat nog niet genoeg is troffen ze ook nog sporen van nederzettingen aan, uit twee tijdperken!
Vanaf 29 januari is de film The Dig te zien op Netflix. Deze Netflix-original gaat over de ontdekking van het grafschip Sutton Hoo, een van de beroemdste archeologische opgravingen uit Groot-Brittannië.
Sinds vorige maand staat de driedelige documentaire ‘The Legacy of the Rooswijk’ online, over de archeologische opgravingen van het VOC-schip de Rooswijk.
Sinds vorige maand staat de driedelige documentaire ‘The Legacy of the Rooswijk’ online, over de archeologische opgravingen van het VOC-schip de Rooswijk.
Amateurarcheoloog Mariusz Stepien heeft een van de meest spectaculaire vondsten uit de Schotse bronstijd ooit gevonden bij het plaatsje Peebles. De vondst bestaat onder andere uit een 3.000 jaar oud zwaard.