Verenigd Koninkrijk

Op het Schotse Mainland - een van de Orkneyeilanden - hebben archeologen restanten van een tombe gevonden van zo’n 5.000 jaar oud. Volgens de archeologen is het bouwwerk een heus technisch hoogstandje. Bovendien zijn er veertien skeletten gevonden in de tombe.
Al zo'n 200 jaar worden er ivoren ringen gevonden in vroegmiddeleeuwse graven in Engeland. Er is nooit achterhaald waar de ringen precies vandaan kwamen, totdat een recente ontdekking van Britse wetenschappers hier verandering in bracht.
In Wales heeft metaaldetectoramateur Jon Matthews een verzameling uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorwerpen ontdekt, die 2.000 jaar teruggaan tot de Romeinse tijd en de ijzertijd.
In Schotland hebben archeologen een nieuw fort ontdekt, dat een onderdeel van de Muur van Antoninus was. Deze muur liep van Old Kilpatrick in het westen tot Bo’Ness bij Falkirk in het oosten en werd gebouwd als grens voor het Romeinse Rijk in de 2e eeuw na Christus. Wat voor muur was dit en waarom werd deze muur gebouwd?
Archeologen vonden meer dan 240 skeletten onder een oud warenhuis in Haverfordwest, in het meest zuidwestelijke puntje van Wales.
Hoe zag de Angelsaksische ‘invasie’ van Engeland in de vroege middeleeuwen er precies uit? Een kortstondige militaire campagne, of een langdurige migratiestroom? Historici debateren hier al jaren over, maar nieuw DNA-onderzoek heeft deze vraag nu mogelijk beantwoord.
Een Brits echtpaar uit Yorkshire heeft een ware goudschat onder hun keukenvloer gevonden. Deze bestaat uit honderden 17e- en 18e-eeuwse munten. Naar schatting is de hele vondst ongeveer 250.000 pond waard, wat neerkomt op zo’n 290.000 euro.
Middeleeuwse monniken in Cambridge hadden bijna twee keer zo vaak last van wormen als ‘gewone’ stadsburgers. Dit blijkt uit een recente studie van de Universiteit van Cambridge.
Bij het Engelse Wendover is een bijzondere vroegmiddeleeuwse begraafplaats ontdekt, van ca. 1.500 jaar oud. Vanwege de vele luxueuze grafgiften diende ze vermoedelijk als laatste rustplaats voor de Angelsaskische elite.
Bij het Engelse Wendover is een bijzondere vroegmiddeleeuwse begraafplaats ontdekt, van ca. 1.500 jaar oud. Vanwege de vele luxueuze grafgiften diende ze vermoedelijk als laatste rustplaats voor de Angelsaskische elite.
Bij het Romeinse fort Vinolanda in het noorden van Engeland is een bijzondere inscriptie gevonden. Dit graveerwerk bevat namelijk een grove, openbare belediging, waardoor experts ook wel spreken van 'Romeinse Graffiti'.
In Londen hebben archeologen een enorm Romeins mozaïek ontdekt. Deze vondst is het grootste mozaïek dat de afgelopen vijftig jaar in de Britse hoofdstad is gevonden. De archeologen spreken dan ook van een ‘once in a lifetime’-ontdekking.