Verenigd Koninkrijk

In Londen hebben archeologen een enorm Romeins mozaïek ontdekt. Deze vondst is het grootste mozaïek dat de afgelopen vijftig jaar in de Britse hoofdstad is gevonden. De archeologen spreken dan ook van een ‘once in a lifetime’-ontdekking.
Archeologen van de Universiteit van Manchester hebben de oorsprong van Arthur’s Stone ontdekt. Hieruit bleek dat dit stenen monument meer dan duizend jaar ouder is dan Stonehenge.
Een “extreem zeldzame vondst” die “onze opvattingen over prehistorische rotstekeningen in Groot-Brittannië totaal op zijn kop zet,” zo noemde archeoloog Tertia Barnett de vondst.
In het Verenigd Koninkrijk zijn 17 onthoofde skeletten uit de 3e eeuw aangetroffen. De onthoofdingen waren waarschijnlijk Romeinse militaire executies, maar het zijn er ongebruikelijk veel.
Eind vorig jaar stuitte een Britse metaaldetectoramateur op een 370 jaar oude ring van goud en kristal. Uit onderzoek blijkt dat deze mogelijk gemaakt was voor graaf James Stanley (1607-1651).
In het Verenigd Koninkrijk is een aantal unieke Romeinse bouwwerken gevonden, waaronder een villa met een privébadhuis. Volgens onderzoekers is deze villa de eerst ontdekte in zijn soort. Maar de archeologische vindplaats trok ook plunderaars aan.
In Wales zijn er 9 vondsten uit de 9e tot 17e eeuw officieel als schat verklaard. Onder de vondsten waren een aantal gouden en zilveren munten, een Memento Mori-ring en een unieke Anglo-Saksische gesp. Alle schatten zijn gevonden door metaaldetectoramateurs.
​​​​​​​In Tintern, een dorpje op de grens tussen Wales en Engeland, is bij toeval een verborgen middeleeuwse tunnel ontdekt. Aangezien deze tunnel op geen enkele kaart te zien was, kwam de ontdekking als een grote verrassing.
Een nieuwe studie naar een middeleeuwse gordel uit het Londense museum Wellcome Collection werpt licht op de rituele functie ervan tijdens bevallingen.
Een bijna 2.000 jaar oud beeldje van een Keltische god werpt nieuw licht op uiterlijkheden uit die tijd. Na een grondige reiniging, toonde het figuurtje namelijk een aantal interessante details. En wat bleek? De Keltische god droeg een matje!
Op het Britse eiland Man (Isle of Man) is een Vikingschat uit de 10e eeuw gevonden door een metaaldetector amateur. De sieraden met onder meer een gouden armband behoorden waarschijnlijk toe aan een Viking van hoge status, wat het een ongewone vondst maakt.
Archeologen hebben bij opgravingen in de buurt van Stonehenge bijzondere ontdekkingen uit verschillende tijdsvakken gedaan. Dit wijst erop dat er vele volken bij Stonehenge hebben geleefd en wellicht aan het monument hebben meegebouwd.