In Wales heeft metaaldetectoramateur Jon Matthews een verzameling uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorwerpen ontdekt, die 2.000 jaar teruggaan tot de Romeinse tijd en de ijzertijd.
In Schotland hebben archeologen een nieuw fort ontdekt, dat een onderdeel van de Muur van Antoninus was. Deze muur liep van Old Kilpatrick in het westen tot Bo’Ness bij Falkirk in het oosten en werd gebouwd als grens voor het Romeinse Rijk in de 2e eeuw na Christus. Wat voor muur was dit en waarom werd deze muur gebouwd?
Hoe zag de Angelsaksische ‘invasie’ van Engeland in de vroege middeleeuwen er precies uit? Een kortstondige militaire campagne, of een langdurige migratiestroom? Historici debateren hier al jaren over, maar nieuw DNA-onderzoek heeft deze vraag nu mogelijk beantwoord.
Een Brits echtpaar uit Yorkshire heeft een ware goudschat onder hun keukenvloer gevonden. Deze bestaat uit honderden 17e- en 18e-eeuwse munten. Naar schatting is de hele vondst ongeveer 250.000 pond waard, wat neerkomt op zo’n 290.000 euro.
Middeleeuwse monniken in Cambridge hadden bijna twee keer zo vaak last van wormen als ‘gewone’ stadsburgers. Dit blijkt uit een recente studie van de Universiteit van Cambridge.
Bij het Engelse Wendover is een bijzondere vroegmiddeleeuwse begraafplaats ontdekt, van ca. 1.500 jaar oud. Vanwege de vele luxueuze grafgiften diende ze vermoedelijk als laatste rustplaats voor de Angelsaskische elite.
Bij het Engelse Wendover is een bijzondere vroegmiddeleeuwse begraafplaats ontdekt, van ca. 1.500 jaar oud. Vanwege de vele luxueuze grafgiften diende ze vermoedelijk als laatste rustplaats voor de Angelsaskische elite.
Bij het Romeinse fort Vinolanda in het noorden van Engeland is een bijzondere inscriptie gevonden. Dit graveerwerk bevat namelijk een grove, openbare belediging, waardoor experts ook wel spreken van 'Romeinse Graffiti'.
In Londen hebben archeologen een enorm Romeins mozaïek ontdekt. Deze vondst is het grootste mozaïek dat de afgelopen vijftig jaar in de Britse hoofdstad is gevonden. De archeologen spreken dan ook van een ‘once in a lifetime’-ontdekking.
Archeologen van de Universiteit van Manchester hebben de oorsprong van Arthur’s Stone ontdekt. Hieruit bleek dat dit stenen monument meer dan duizend jaar ouder is dan Stonehenge.
Een “extreem zeldzame vondst” die “onze opvattingen over prehistorische rotstekeningen in Groot-Brittannië totaal op zijn kop zet,” zo noemde archeoloog Tertia Barnett de vondst.