Verenigd Koninkrijk

In het plaatsje Enslow in het Engelse Oxfordshire heeft een magneetvisser een uiterst bijzondere vondst gedaan. Een roestig zwaard dat hij opviste uit de rivier Cherwell blijkt een echt Vikingzwaard te zijn van meer dan 1.000 jaar oud.
Britse onderzoekers hebben een zo goed als nieuwe handgemaakte wollen trui aangetroffen in een onbezorgd postpakket uit 1807. De trui bevat patronen die typisch zijn voor Faeröer klederdracht.
Engelse archeologen hebben bij een opgraving van een Romeinse nederzetting in Kent een zeldzaam stukje van een beeldje van de god Mercurius gevonden. In heel Groot-Brittannië zijn minder dan tien vergelijkbare exemplaren gevonden.
Van een intact kippenei dat gevonden werd samen met andere objecten in een oude Romeinse put is recent ontdekt dat de inhoud na bijna 2.000 jaar nog vloeibaar is. Het is het oudste nog hele en volle ei van Engeland.
In het Engelse dorpje Norton Disney in Lincolnshire hebben amateurarcheologen een bijzondere vondst gedaan. Ze vonden er namelijk een intacte Romeinse dodecaëder uit de vierde eeuw. Dit zijn mysterieuze objecten waar archeologen tot op heden nog maar weinig over weten.
In Wales hebben archeologen een vroegmiddeleeuwse begraafplaats gevonden met ruim tachtig graven. De skeletten in de graven dateren uit de zesde en zevende eeuw en zijn soms op een bijzondere manier neergelegd, wat kan wijzen op een ceremoniële betekenis.
21 december staat bekend als de kortste dag van het jaar. Dit was voor oude beschavingen een speciaal moment.
Op het Schotse Mainland - een van de Orkneyeilanden - hebben archeologen restanten van een tombe gevonden van zo’n 5.000 jaar oud. Volgens de archeologen is het bouwwerk een heus technisch hoogstandje. Bovendien zijn er veertien skeletten gevonden in de tombe.
Al zo'n 200 jaar worden er ivoren ringen gevonden in vroegmiddeleeuwse graven in Engeland. Er is nooit achterhaald waar de ringen precies vandaan kwamen, totdat een recente ontdekking van Britse wetenschappers hier verandering in bracht.
In Wales heeft metaaldetectoramateur Jon Matthews een verzameling uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorwerpen ontdekt, die 2.000 jaar teruggaan tot de Romeinse tijd en de ijzertijd.
In Schotland hebben archeologen een nieuw fort ontdekt, dat een onderdeel van de Muur van Antoninus was. Deze muur liep van Old Kilpatrick in het westen tot Bo’Ness bij Falkirk in het oosten en werd gebouwd als grens voor het Romeinse Rijk in de 2e eeuw na Christus. Wat voor muur was dit en waarom werd deze muur gebouwd?
Archeologen vonden meer dan 240 skeletten onder een oud warenhuis in Haverfordwest, in het meest zuidwestelijke puntje van Wales.