Het wereldberoemde Stonehenge

Het wereldberoemde Stonehenge

Geen rechten voorbehouden, via Pexels.com

Stonehenge op bedreigd erfgoedlijst UNESCO vanwege bouw tunnel

Als het aan de UNESCO ligt komen Stonehenge en zijn omgeving binnenkort op de lijst van bedreigd werelderfgoed te staan. De erfgoedorganisatie is namelijk bezorgd over de bouwplannen van een autotunnel onder de wereldberoemde steencirkel bij het Zuid-Engelse Wilthsire. De huidige Conservatieve regering en National Highways willen graag doorgaan met de ruim 3 kilometer lange tunnel, bedoeld om reistijden te verkorten en het zicht en geluid van verkeer te verminderen.

Tekst: Thomas van Roijen

Ernstige beschadiging

Een groot aantal organisaties en individuen, waaronder archeologen, historici en milieu- en natuuractivisten, zijn echter van mening dat het plan het gebied ernstig zal beschadigen. Deze maand zal het plan worden besproken door het werelderfgoedcomité van UNESCO tijdens een vergadering in New Delhi, waarbij functionarissen aanbevelen dat de lidstaten Stonehenge toevoegen aan de lijst van bedreigde erfgoedlocaties.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Prehistorisch landschap

UNESCO stelt dat de naam Stonehenge verwijst naar zowel het megalitische monument als naar het bredere historische landschap eromheen. De erfgoedorganisatie benadrukt dat de steencirkel in een bredere context moet worden beschouwd, omringd door en onlosmakelijk verbonden met vele prehistorische overblijfselen die samen een oud landschap vormen. Deze samenhangende groep van sites wordt gezien als een ontworpen ritueel landschap, met grafheuvels en andere monumenten die bewust zo zijn geplaatst dat ze onderling zichtbaar zijn.

Internationale steun

UNESCO-functionarissen waarschuwen dat de bouwplannen de integriteit van dit prehistorische landschap kan aantasten, en stellen dat het toevoegen aan de lijst internationale steun kan mobiliseren. John Adams, voorzitter van de Stonehenge Alliance die tegen het tunnelplan is, stelde aan The Guardian dat het een vernietigend oordeel over de plannen was: "Hoe je het ook bekijkt, dit plan zal enorm schadelijk zijn en moet worden geschrapt. Het geld zou in plaats daarvan moeten worden besteed aan het verbeteren van het openbaar vervoer naar en rond het zuidwesten."

Volgens historicus Tom Holland is het aan de nieuwe regering om het wegenproject terug te draaien. Volgens hem zijn de plannen niet alleen belachelijk duur, maar vormen ze ook een groot risico voor de internationale reputatie van het land.

Meer lezen