Recent onderzoek bracht aan het licht dat de beroemde altaarsteen van Stonehenge niet afkomstig is uit Wales, zoals lang werd gedacht

Recent onderzoek bracht aan het licht dat de beroemde altaarsteen van Stonehenge niet afkomstig is uit Wales, zoals lang werd gedacht.

B A Fields, via Pexels.

Nieuwe ontdekking over Stonehenge roept juist méér vragen op

Recent onderzoek bracht aan het licht dat de beroemde altaarsteen van Stonehenge niet afkomstig is uit Wales, zoals lang werd gedacht. De zes ton wegende steen komt namelijk uit het noordoosten van Schotland. Dit zorgde voor een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de herkomst van de stenen en de neolithische netwerken van de Britse Eilanden. Nieuwe bevindingen geven echter een verrassende wending aan het mysterie van de herkomst van de stenen.

Tekst: Rens van Maasakker

Geen Orkneyeilanden

Hoewel eerder onderzoek suggereerde dat de steen afkomstig zou zijn van de Orkneyeilanden, hebben geologen nu ontdekt dat de steen daar helemaal niet vandaan komt. Een recente studie heeft de chemische en mineralogische samenstelling van de stenen in de twee belangrijkste steencirkels van Orkney – de Stones of Stenness en de Ring of Brodgar – vergeleken met die van de altaarsteen. De resultaten tonen aan dat de kenmerken van de stenen uit Orkney behoorlijk verschillen met die van de altaarsteen. Dit betekent dat de oorsprong van de steen nog steeds een mysterie blijft.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Richard Bevins, een ereprofessor geografie en aardwetenschappen aan de Aberystwyth University, en een van de auteurs van het nieuwe onderzoek, zei dat Orkney "de voor de hand liggende plek leek om te onderzoeken", vooral gezien de eerdere aanwijzingen dat de steen uit noordelijk Groot-Brittannië moest komen. Bevins voegde toe dat hoewel Orkney nu uitgesloten is, dit helpt om de zoektocht te verfijnen naar andere gebieden met afzettingen van oude rode zandsteen in het noordoosten van Schotland.

Verdere zoektocht in Schotland

Co-auteur Rob Ixer van University College London benadrukte dat, hoewel Orkney lange tijd als de waarschijnlijkste bron werd beschouwd, dit nu is uitgesloten. Dit opent de deur voor onderzoek in andere regio's in Schotland, zoals Aberdeenshire en Caithness, waar mogelijk wel de juiste geologische afzettingen te vinden zijn.

Ixer voegde toe dat hoewel het proces van het zoeken naar de exacte oorsprong tijdrovend kan zijn, hij optimistisch blijft dat de bron uiteindelijk zal worden gevonden. "Het is een groot gebied, maar het is zeker haalbaar," aldus Bevins.

Meer lezen