De handgemaakte trui bevat prachtige patronen die typisch zijn voor de Faeröer klederdracht.
The National Archives
‘Vintage’ Faeröer trui duikt na twee eeuwen op in verloren postpakket
Britse onderzoekers hebben een pakket gevonden met daarin een ongedragen trui met een typisch Faeröer patroon. De trui was in de zomer van 1807 met een vrachtschip onderweg naar Denemarken, maar kwam daar nooit aan.
Tekst: Floor Noordeman
Vermiste post blijkt oorlogsbuit
De trui ging samen met een brief op de post in Tórshavn, de hoofdstad van de Faeröer Eilanden. Uit de brief blijkt dat de trui als geschenk onderweg was naar een Deense vrouw: “Je krijgt de groeten van mijn vrouw, bedankt voor de rijstebrij. Ze stuurt je verloofde deze trui, ze hoopt dat hij in de smaak valt.” Het cadeau bereikte zijn eindbestemming echter nooit. Tijdens het Bombardement van Kopenhagen (16 augustus – 7 september 1807) kaapte de Britse marine het schip waarmee het pakket onderweg was.
Onderzoekers houden de trui omhoog die ze vonden tussen onbezorgde post uit 1807.
The National Archives
Zo kwam de hele vracht in Britse handen en verdween het pakket voor meer dan tweehonderd jaar in de Britse archieven. Bij het digitaliseren van brieven en andere objecten in een berg negentiende-eeuwse post, troffen onderzoekers een opvallend pakket aan. Toen ze het openmaakten bleek er een handgemaakte, felrode wollen trui in te zitten. Etnoloog Margretha Nónklett noemt de trui een buitengewone vondst. ‘Er zijn maar heel weinig stukken zoals deze, en we hebben er geen met dit specifieke ontwerp. Het moet thuis met de hand zijn gemaakt, met handgeverfde wol.'
Typische Faeröer klederdracht met vergelijkbaar gedetailleerd borduurwerk.
Jonna Klæmintsdóttir, CC-BY-SA-3.0 via Creative Commons.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Volgens de paklijst van het gekaapte schip omvatte de rest van de lading vooral levensmiddelen. Tussen de brieven uit deze vracht vonden de onderzoekers ook papieren Deense rijksdaalders en 18 zilveren munten. Het Bombardement van Kopenhagen vond plaats op 4 september 1807, ten tijde van de napoleontische oorlogen. De aanval was de eerste reactie van Groot-Brittannië op het Continentale Stelsel van Napoleon. Deze aanval werd op internationaal niveau zwaar bekritiseerd. De Denen stonden namelijk welliswaar onder Franse druk om hun vloot aan Napoleon over te dragen, maar Denemarken was destijds neutraal.
Er bevond zich ook oud Deens geld tussen de post: de oudste munten op de afbeelding stammen uit de zeventiende eeuw.
Jonathan Brady/The National Archives.
Uit vrees voor de krachtige Deense marine, die beschikte over een grote, moderne vloot, gingen de Britten over tot een preventief bombardement van Kopenhagen. Daar lag de belangrijkste Deense marinebasis, die de Britten op deze manier hoopten te verzwakken. Hierin waren ze succesvol: vele Deense schepen gingen verloren in de aanval. Kopenhagen zelf kreeg echter ook een flinke klap en er vielen honderden burgerdoden en gewonden. Als gevolg van de aanval sloot Denemarken zich wel aan bij Frankrijk, maar zonder vloot weinig had het weinig versterking te bieden.
Mega-digitalisering
De digitalisering van scheepsbrieven en de inhoud van de vrachtpakketten, is onderdeel van een breder project om de hele collectie scheepspost van de National Archives openbaar beschikbaar te maken. Het project streeft ernaar gedurende een periode van meer dan 20 jaar ongeveer 3,5 miljoen documentafbeeldingen online beschikbaar te stellen.