De marmeren grafzerken kwamen uit een 800 jaar oud scheepswrak en wegen 70 en 200 kilo
Bournemouth University.
Middeleeuwse grafzerken opgedoken uit oudste scheepswrak van Engeland
Maritieme archeologen hebben voor de kust van het Zuid-Engelse graafschap Dorset twee middeleeuwse grafzerken opgedoken. De marmeren grafzerken kwamen uit een 800 jaar oud scheepswrak en wegen 70 en 200 kilo. Na de vondst van het schip in 2019 is het archeologen nu eindelijk gelukt om de loodzware steenhouwwerken boven water te krijgen. Het dertiende-eeuwse schip is het oudste wrak van Engeland en staat bekend als het 'Mortar Wreck' (oftewel Vijzelwrak), vanwege de grote lading marmeren vijzels aan boord.
Tekst: Thomas van Roijen
Graven van belangrijke geestelijken
De grafzerk van 70 kilo was vrijwel ongeschonden en was anderhalve meter lang. Het grotere exemplaar van 200 kilo, dat in tweeën was gebroken, had een lengte van twee meter. Beide stenen zijn gegraveerd met een ontwerp van christelijke kruizen dat erg populair was in de dertiende eeuw. Volgens de archeologen waren de grafmonumenten bestemd als deksels van stenen doodskisten of als crypteversiering voor graven van belangrijke geestelijken.
Volgens de archeologen waren de grafmonumenten bestemd als deksels van stenen doodskisten of als crypteversiering voor graven van belangrijke geestelijken
Bournemouth University.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Purbeck-marmer
Zowel de grafzerken als vijzels waren gemaakt van marmer van het nabijgelegen Purbeck Island, een schiereiland aan de Studland Bay in Dorset. Het hoogwaardige Purbeck-marmer was een geliefd materiaal voor grafmonumenten van middeleeuwse (aarts)bisschoppen. De steensoort is dan ook veel terug te zien in verschillende kathedralen en kloosters in Engeland, zoals de Westminster Abbey en de kathedralen van Canterbury en Salisbury.
Het hoogwaardige Purbeck-marmer was een geliefd materiaal voor grafmonumenten van middeleeuwse (aarts)bisschoppen
Bournemouth University.
Mortar Wreck
De Zuid-Engelse kust staat vanwege de verraderlijke stroming en verschuivende zandbanken te boek als een gebied dat rijk is aan scheepswrakken. De locatie van het Mortar Wreck werd al in 1982 ontdekt, maar werd vanwege de dikke laag zand aangezien voor een berg puin op de zeebodem. Pas tijdens een duikexpeditie in 2019 werd duidelijk dat het oudste scheepswrak van Engeland zich schuilhield in de Studland Bay.
De komende jaren zullen de archeologen het Mortar Wreck verder onderzoeken en hopen ze ook het goed bewaarde houten skelet van de scheepsromp boven water te krijgen. De grafzerken worden momenteel geprepareerd ter conservering en worden volgend jaar tentoongesteld bij de heropening van het museum van Poole in Dorset.