Een dronefoto van het mysterieuze wrak voor de kust.

Een dronefoto van het mysterieuze wrak voor de kust.

Corey Purchase

Mysterieus bijna intact scheepswrak opgedoken in Canada

Bij het kleine Canadese vissersdorpje Cape Ray in Newfoundland is een groot scheepswrak aangespoeld. Dorpsbewoner Gordon Blackmore stuitte op de donkere en mysterieuze resten van een eeuwenoud schip in bijna onbeschadigde staat.

Tekst: Floor Noordeman

Intact wrak aangespoeld

Op de rotsige kust van het eiland zijn over de eeuwen talloze schepen op de klippen gevaren. Dat de bijna intacte romp van een schip aanspoelt is daarentegen zeldzaam, zeker omdat het zo plotseling gebeurde als hier. Vermoedelijk was het storm Fiona, die vorig jaar over het gebied raasde, die ervoor zorgde dat het wrak loskwam van de zeebodem en richting de kust dreef. Lokale wrakken-expert Neil Burgess noemt het aanspoelen van het wrak een ‘geweldige gebeurtenis’. Volgens hem gaat het hier waarschijnlijk om een negentiende-eeuws schip, te zien aan de houten deuvels en koperen pinnen op het wrak die toen veel gebruikt werden in de scheepsbouw. ‘Ik schat dat het schip gemaakt is in Europa, al zou het ook in de oostelijke V.S. gebouwd kunnen zijn. Maar waarschijnlijk gaat het hier om een schip uit Engeland of Frankrijk.’

De rotsige kust van Newfoundland

De rotsige kust van Newfoundland

Wikimedia Commons


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Schip wordt nader onderzocht

Burgess en lokale archeologen verrichten op dit moment onderzoek naar de herkomst van het schip. Door middel van genomen monsters van het koper en messing in de pinnen en bouten van het wrak en van het hout van de kiel, wordt geprobeerd de leeftijd van het schip te bepalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dendrochronologie en koolstofdatering van het hout. Op dit moment wordt de lengte van de kiel op ongeveer 38 meter geschat. Op het strand gevonden verstevigingsbalken van het schip zijn 3 meter lang.

Een bijzonder stuk Newfoundlander geschiedenis

Het is niet alleen zeldzaam dat dit mysterieuze wrak zo dicht bij de vloedlijn terecht is gekomen, het feit dat het zo goed als intact is aangespoeld maakt het nog unieker. De lokale gemeenschap ziet de vondst als een bijzonder en belangrijk stuk Newfoundlander geschiedenis: ongeveer 90 procent van de Newfoundlanders stamt af van mensen die vanaf de vroege zeventiende eeuw  overstaken van de Britse Eilanden naar Canada. Een aantal bewoners van het gebied zijn intussen in hun familiearchieven gedoken in een poging te achterhalen of er ooit familieleden van hen zijn omgekomen bij de scheepsramp van het mysterieuze schip. Nu is het afwachten tot de resultaten van het archeologische onderzoek de ware identiteit van het schip aan het licht brengen.

Meer lezen