schip

Gevonden scheepswrak

Israel Antiquities Authority

Scheepswrak vol met Romeinse zuilen ontdekt bij kust Israël

Voor de noordwestkust van Israël heeft een duiker een 1.800 jaar oud Romeins scheepswrak ontdekt. Het wrak was waarschijnlijk een handelsschip, dat volgeladen was met 40 ton aan marmeren Romeinse zuilen.

De ontdekking van het wrak was geen totale verrassing voor de onderzoekers aangezien ze al een vermoeden hadden dat ergens in dit kustgebied een schip lag. Ze wisten echter niet precies “waar het was omdat het bedekt was met zand", aldus Koby Sharvit directeur van de afdeling onderwaterarcheologie van de Israël Antiquities Authority (IAA), in een verklaring die werd vrijgegeven.

Schipbreuk

Onderzoekers hebben de positie van de overblijfselen van het schip onderzocht en denken dat het "destijds in een storm belandde toen het door de ondiepe wateren voer en hier voor anker is gegaan in een wanhopige poging om te voorkomen dat het schip aan de grond liep", aldus de IAA.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


"Dergelijke stormen komen vaak plotseling voor langs de kust van het land [Israël]," vertelt Sharvit, "en vanwege de beperkte manoeuvreerbaarheid van de schepen uit die tijd werden ze in dit soort gevallen vaak meegesleurd naar de ondiepe wateren, waar ze vervolgens schipbreuk leden."

Marmeren scheepslading

Het schip uit de Romeinse tijd vervoerde zo’n 40 ton aan marmer, waaronder Korinthische zuilen die versierd zijn met sierlijke plantvormige patronen, kapitelen (het bovenste deel van de zuilen) en marmeren zuilen van ongeveer 6 meter lang, aldus een verklaring.

Gevonden schip

Gevonden zuil

Israel Antiquities Authority

Niet alleen het scheepswrak is een interessante vondst, maar ook de marmeren lading die het schip vervoerde werpt nieuw licht op onze historische kennis. Jarenlang hebben archeologen namelijk zitten debatteren over de vraag of de Romeinen complete bouwelementen zoals de zuilen naar verafgelegen plaatsen van het Rijk importeerden of slechts gedeeltelijk voltooide stukken verscheepten. Door de vondst van dit scheepswrak wordt er een eind aan het debat gemaakt. De vondst toont aan dat de bouwelementen "de steengroeve verlieten als grondstof of half voltooide zuilen en fresco’s. Deze elementen werden vervolgens op de bouwplaats in de juiste vorm gehouwen (of samengevoegd), hetzij door lokale kunstenaars en ambachtslieden, of door kunstenaars die naar de bouw werden gebracht’, aldus een verklaring van de onderzoekers.

De marmeren lading kwam vermoedelijk uit Turkije of Griekenland en werd mogelijk naar Alexandrië in Egypte vervoerd, aldus de onderzoekers. Het is onduidelijk waar de marmeren zuilen moesten worden geplaatst, maar het is mogelijk dat ze volgens de verklaring een "prachtig openbaar gebouw" zoals een tempel of theater zouden hebben versierd.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!

Meer lezen