Het mozaïek dateert uit het begin van de tweede eeuw en werd per toeval gevonden tijdens opgravingen in de Romeinse stad Viroconium

Het mozaïek dateert uit het begin van de tweede eeuw en werd per toeval gevonden tijdens opgravingen in de Romeinse stad Viroconium

English Heritage

Engelse archeologen vinden per toeval zeldzaam 2.000 jaar oud mozaïek

In het westen van Engeland hebben archeologen een zeldzaam Romeins mozaïek ontdekt dat felgekleurde dolfijnen en vissen afbeeldt. Het mozaïek dateert uit het begin van de tweede eeuw en werd per toeval gevonden tijdens opgravingen in de Romeinse stad Viroconium, in wat nu het plaatsje Wroxeter is. Viroconium is een van de grootste en best bewaarde Romeinse steden in Groot-Brittannië. Opmerkelijk is dat de kleuren van het mozaïek na al die eeuwen nog steeds goed zichtbaar zijn.

Tekst: Thomas van Roijen

De hoofdtempel van Viroconium

De opgravingen waren gericht op het vinden van de hoofdtempel van de stad, die volgens geofysische onderzoeken in een ommuurd gebied nabij het forum zou liggen. Tot hun verrassing stuitten de onderzoekers echter op een groot monumentaal gebouw en een heiligdom of mausoleum, vermoedelijk ter ere van een rijke en invloedrijke inwoner van Viroconium. Een van de meest opmerkelijke vondsten was het intacte mozaïek, dat felgekleurde dolfijnen en vissen toont. Behalve het mozaïek werd er ook een beschilderde pleistermuur gevonden die nog tot kniehoogte intact is.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Grote stad

Het mozaïek biedt samen met andere vondsten zoals munten en aardewerk waardevolle inzichten in de verschillende fasen van de stad en de activiteiten die er plaatsvonden. Viroconium, dat werd gesticht rond 90 n.Chr., was destijds een grote stad met een badhuis, marktplaats, gerechtshof en meer dan tweehonderd huizen.

Hoewel veel van Viroconium nog steeds onder de grond ligt, helpen geofysische onderzoeken en recente opgravingen bij het in kaart brengen van de stadsindeling en het dateren van belangrijke bouwwerken. De opgegraven locatie is inmiddels weer bedekt om deze voor de toekomst te behouden.

Meer lezen