De blootlegging van het mozaïek.

De blootlegging van het mozaïek.

Vox News Albania.

1900 jaar oud mozaïek gevonden onder middelbare school in Albanië

In de Albanese havenstad Durrës, gelegen aan de Adriatische Zee, is een bijzondere vondst gedaan. Onlangs is bij graafwerkzaamheden aan de fundering van een middelbare school een groot mozaïek aangetroffen van maar liefst 1900 jaar oud. Het mozaïek heeft een omvang van zestig vierkante meter en verkeert in een uitzonderlijk goede staat. Volgens de archeologen van het Albanese ministerie van cultuur is het een belangrijke aanvulling op de rijke Romeinse geschiedenis van Albanië.

Tekst: Giuseppe Boccucci

Weelderige Romeinse villa

Het mozaïek is gevonden onder een middelbare school nabij de ruïnes van het amfitheater van Durrës. Volgens archeoloog en hoogleraar Luan Perzhita, die aan het hoofd stond van de opgraving, komt het mozaïek uit het einde van de eerste eeuw en hoorde het bij een Romeinse villa. Het enorme mozaïek is in een uitstekende staat opgegraven en bestaat uit witte en blauwe steentjes. Met de blauwe steentjes zijn zeer gedetailleerde geometrische patronen en vormen van bloemen aangebracht.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Naast het mozaïek is er ook een beschilderd stuk muur van de villa opgegraven, net als restanten van decoratieve zuilen en aardewerk. Dit alles is, net als de mozaïeken vloer, rijkelijk versierd en laat zien dat de bewoners van de villa in weelde leefden. Deze vondst geeft volgens Perzhita een inkijkje in het dagelijks leven van de bewoners van Dyrrachium, zoals Durrës destijds heette. Perzhita stelt daarnaast dat de vondst niet alleen van belang is voor de geschiedenis van Albanië, maar ook voor die van de gehele Balkan.
 

Eén van de decoratieve elementen die zijn gevonden bij het mozaïek in Durrës.

Eén van de decoratieve elementen die zijn gevonden bij het mozaïek in Durrës.

Vox News Albania.

De eeuwige stad aan de Adriatische Zee

Durrës is gesticht in 627 v.Chr. en wordt gezien als de oudste stad van Albanië. De door Korinthische Grieken gestichte stad kwam in de derde eeuw v.Chr. in handen van de Illyriërs en werd in de eerst eeuw v.Chr. de hoofdstad van de Romeinse provincie Illyricum, die ruwweg de westelijke Balkan besloeg. De stad was een belangrijk politiek en economisch centrum ten tijde van de Romeinen. Dit bleef in de eeuwen erna ook het geval. Daarom wordt de stad ook wel de ‘eeuwige stad aan de Adriatische Zee genoemd’.
 

Detail van de ‘Schoonheid van Durrës’ in het Nationaal Historisch Museum in Tirana.

Detail van de ‘Schoonheid van Durrës’ in het Nationaal Historisch Museum in Tirana.

Adam Jones, via Wikimedia Commons.

Het amfitheater van Hadrianus in Durrës.

Het amfitheater van Hadrianus in Durrës.

Carole Raddato, via Wikimedia Commons.

De grond onder Durrës barst van het erfgoed uit de Griekse en Romeinse tijd. De stad herbergt de ruïne van het amfitheater van keizer Hadrianus: het op één na grootste amfitheater van de Balkan. Daarnaast is er in 2004 een groot Grieks mozaïek opgegraven. Ook dit mozaïek was rijkelijk versierd en verkeerde in een uitstekende staat. Het mozaïek kreeg de bijnaam ‘Schoonheid van Durrës’ en is tegenwoordig te bewonderen in het Nationaal Historisch Museum in Tirana. Deze rijkelijk versierde vondsten, inclusief het recent opgegraven mozaïek, laten zien dat Dyrrachium één van de rijkste steden van het Romeinse rijk moet zijn geweest.

Meer lezen