Geen foto

Archeologen ontdekken Romeins forum in Albanië

In Butrint in Albanië is een Romeins forum gevonden.Na zes graven, ruim honderd munten en tienduizend fragmenten van dierlijke botten opgegraven te hebben, stuitte een onderzoeksteam in de oude Griekse stad Butrint in Albanië op een Romeins forum.  

Het team dat afgelopen zomer zes weken opgravingen verrichtte op de site, bestond uit studenten van de Universiteit van Notre Dame onder leiding van hoogleraar Klassieken David Hernandez. Butrint wordt al sinds de jaren twintig  onderzocht door archeologen. Eerder werd bewijs gevonden voor een oud Grieks heiligdom voor Asclepius, een middeleeuws huis en een Venetiaans kasteel. Dit rijtje wordt nu aangevuld met een Romeins forum.

Voordat de recente opgravingen begonnen, was al een klein deel van het forum opgegraven. Doel van het onderzoek was om uit te vinden hoe groot het Romeinse forum in werkelijkheid was. Hernandez benadrukt het belang van de vondst: “Het gehele plaveisel van het forum is nog intact. Hiermee is het één van de best bewaarde Romeinse fora in een Romeinse provincie.” Op de laatste dag van de opgraving deden de archeologen een opmerkelijke vondst. “We vonden het hoofd van een beeldje van een godin. Het beeldje was een offergeschenk dat dateert uit de vierde eeuw voor Christus.”

Butrint staat sinds 1992 op de Werelderfgoederenlijst van de UNESCO. Op de vindplaats werden archeologische resten gevonden die teruggaan tot de zevende eeuw voor Christus. Butrint was een oude Griekse plaats en werd later overheerst door Rome, Byzantium en Venetië.

Bron: The Observer

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's