Verzegelde sarcofaag

Egyptisch ministerie van Oudheden

Wat zit er in deze sarcofaag?

Een bijzondere vondst eerder deze maand in Egypte. Tijdens opgravingen in Sidi Gaber, bij Alexandrië werd een enorme sarcofaag gevonden. Nog merkwaardiger: de sarcofaag is nog verzegeld. Het Egyptische ministerie van Oudheden maakte de vondst in januari 2022 bekend op Facebook. Nu is echter de vraag: moet de sarcofaag open of niet?

Buitengewone sarcofaag

De sarcofaag was van een buitengewoon formaat: sterker nog, het is de grootste sarcofaag die tot nu toe in het gebied rond Alexandrië is gevonden. Het gevaarte van zwart graniet is 185 centimeter hoog, 265 centimeter lang 165 centimeter breed. Het meest merkwaardige is echter dat er een laag mortel tussen het deksel en de onderkant van de sarcofaag zit, waardoor archeologen er vanuit gaan dat de sarcofaag nog niet eerder geopend is.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Onbekende sarcofaag

De sarcofaag stamt uit de Ptolemeische periode. En werd gevonden op een diepte van vijf meter onder een huis in aanbouw. Bij de sarcofaag werd een buste van albast gevonden. de buste was echter dusdanig onherkenbaar dat er geen persoon te herkennen viel, maar archeologen vermoeden dat het gaat om de persoon die in de sarcofaag ligt. Omdat de granieten sarcofaag echter geen inscripties heeft, hebben archeologen weinig aanknopingspunten.

Vloek van de mummie

Nu rijst de vraag of de sarcofaag open gemaakt moet worden om te kijken wie of wat er in de sarcofaag begraven is. Die vraag levert op internet ook de nodige grappen en grollen op. Iedereen die de klassieke editie van de film The Mummy heeft gezien, weet natuurlijk wat er gebeurt als je een mysterieuze sarcofaag opent. Op Twitter verschenen daarom al snel de eerste grappen over de vloek van de mummie.

Bron en afbeelding:

  • Egyptisch ministerie van Oudheden via Facebook
Meer lezen