Verzegelde graftombe egypte gevonden

In de tempel werden veel standbeelden en wandschilderingen aangetroffen. 

Egyptisch Ministerie van Oudheden

Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe gevonden in Egypte

In Sakkara, in Egypte hebben archeologen een bijzonder goed bewaard gebleven tombe gevonden. De graftombe is waarschijnlijk gebouwd voor priester Wahtye. De vondst werd bekend gemaakt door het Egyptische Ministerie van Oudheden.

Verzegelde graftombe

De tombe wordt geschat op een leeftijd van ongeveer 4500 jaar en was nog verzegeld. Op het portaal van de tombe wordt in een aantal regels hiëroglyfen aangekondigd wie er begraven ligt. Wie het portaal doorgaat, komt in een rechthoekige gang die toegang geeft tot een opperkamer en een kelder. In de tombe zijn een aantal grafkamers aangetroffen, die nog onderzocht moeten worden. Archeologen vermoeden dat in één ervan Wahtye zelf moet liggen, waarschijnlijk liggen in de andere grafkamers familieleden begraven. Aan het einde van de gang is een valse deur aangebracht.

Priester van de heilige boot

In de teksten op de wanden van de graftombe wordt Wahtye genoemd als priester van farao Nefert-Ay-Ka-Ra. In de titels wordt aangeduid als ‘koninklijke priester’ en priester van de heilige boot. Ook wordt de moeder van de priester vaak genoemd als Merit Meen. Op schilderingen zijn ook andere gezinsleden van de overledene afgebeeld. daarnaast zijn er veel afbeeldingen van pottenbakkers, zeilboten en de acht op vogels te zien. In de tombe troffen archeologen ook veel aardewerk aan.

De laatste tijd maakt het Egyptisch Ministerie van Oudheden in hoog tempo ontdekkingen bekend. Daarmee hoopt het ministerie meer nieuwsgierige toeristen naar Egypte te trekken.

Bron en afbeelding:

Egyptisch Ministerie van Oudheden

Meer lezen