Twee kleine grafkapellen gevonden in Sakkara

Het team van het Rijksmuseum van Oudheden heeft in 2017 twee kleine grafkappellen gevonden bij het dorp Sakkara in Egypte. Samen met Italiaanse collega’s hebben de Nederlandse archeologen een nieuw gedeelte opgraven in het veld. Onder verschillende zandlagen vonden ze de grafkapellen. Sakkara is al sinds 1975 een opgravingsproject van het Rijksmuseum voor Oudheden.

Late Periode (722-332 v.Chr.)

Aan de noordkant van het opgravingsveld werd een nieuw gedeelte opgegraven. Onder een dikke laag zand werden sporen van grafrovers uit de negentiende eeuw gevonden. Daaronder lagen verschillende sporen en resten van de Kopten, Egyptische christenen vanaf de vierde eeuw. In de zandlagen werden ook voorwerpen uit de Late Periode gevonden zoals aardewerk, hout en linnen.

Grafkapellen uit het Nieuwe Rijk

Dieper onder het zand vonden de archeologen resten van twee kleine grafkapellen uit het Nieuwe Rijk (1539-1077 v.Chr.). In beide kapellen zijn de reliëfs erg verweerd. In de kleinste kapel konden de onderzoekers wel vaststellen dat er afbeeldingen van offerscènes op de muren staan. Helaas werden hier geen namen of inscripties gevonden. De grotere offerkapel heeft een voorkamer en een kleine binnenkamer. Ook hier is de versiering beschadigd en alleen een gedeelte van de naam van de mogelijke grafeigenaar is nog te zien; (…)khau. Wel werden reliëfs gevonden die nog sporen van kleur bevatten. Hier is ook een kinderfiguur te zien tussen de voeten van twee volwassenen, evenals een koe of ezel. Dit wordt de komende maanden nog verder onderzocht door het team onderzoekers.

Opgravingsproject Sakkara

Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum voor Oudheden in Sakkara een opgravingsproject uit. Elk jaar worden nieuwe onderzoeken en opgravingen gedaan. De Nederlandse archeologen werken samen met andere landen en musea, waaronder het Museo Egizio uit Turijn, die hielp bij deze opgraving. Het doel van het project is om meer te weten te komen over de achtergrond en geschiedenis van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden. Zo werd in 1975 het graf van generaal Horemheb gevonden en in 2001 werd er nog een dubbelbeeld van de hogepriester Meryneith en zijn vrouw Anoey ontdekt. Sakkara ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Caïro. Dichtbij het dorp bevindt zich de bekende trappiramide van farao Djoser (2650 v.Chr.). Het dorp werd duizenden jaren gebruikt als begraafplaats voor hoge Egyptische ambtenaren.Bronnen:

Rmo.nl: Opgravingen Sakkara
Rmo.nl: Opgravingen Sakkara 2017

Afbeelding:

Rmo.nl: Sakkara

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's