Scarabee mummies opgegraven

Twee van de mestkevermummies waren in uitzonderlijk goede staat.

Egyptisch Ministerie van Oudheden

Mummies van mestkevers en katten gevonden in Egypte

Tijdens opgravingen in Egypte, zijn tientallen dierenmummies gevonden, waaronder mummies van mestkevers, katten en slangen. Dat  maakte het Egyptische ministerie van Oudheden bekend. De opgravingen vonden plaats bij het graf van farao Oeserkaf, bij Sakkara.

In April begon het Egyptisch Ministerie van Oudheden in samenwerking met Franse en Britse onderzoekers opgravingen bij Sakkara. Tijdens de opgravingen troffen de archeologen meerdere tombes aan, waaronder de tombe van Khufu Imhat, de beheerder van de koninklijke gebouwen tijdens de overgangsperiode van de vijfde naar de zesde dynastie. Daarnaast zijn tombes voor katten uit het Nieuwe Rijk gevonden.

Kattenmummies en krokodillenmummies

De archeologen troffen tientallen gemummificeerde katten aan, evenals zo’n honderd houten kattenbeeldjes en een bronzen beeld van de godin Bastet, die vaak met een kattenhoofd werd afgebeeld. In de dierentombes werden ook sarcofagen met gemummificeerde slangen en gemummificeerde krokodillen gevonden.

Gemummificeerde scarabeeën

Bijzonder was de vondst van een aantal gemummificeerde scarabeeën. Die werden aangetroffen in een sarcofaag met deksel, waarop scarabeeën waren afgebeeld. De mestkevers waren in linnen gewikkeld en verkeerden nog in uitstekende staat. In een andere kleinere sarcofaag werden nog een aantal gemummificeerde mestkevers gevonden.

Resten van mensen

In de graven werden ook resten van begravingen van mensen gevonden. Er werden canopen, gevonden, manden met menselijke resten en stukken papyrus met daarop teksten uit het dodenboek, zodat de doden de weg naar het dodenrijk konden vinden. Daarbij werden ook veel amuletten gewijd aan verschillende goden gevonden, waaronder Anoebis, Horus en Isis.  

Bron en afbeelding:

Egyptisch Ministerie van Oudheden: New archaeological discovery of the ancient Saqqara cemetery 

Meer lezen