Egyptische krokodillenmummie zit vol verrassingen
Een gemummificeerde reuzenkrokodil was al bijzonder, maar nu blijkt de Egyptische krokodillenmummie uit het Rijksmuseum van Oudheden ook nog 47 gemummificeerde babykrokodilletjes in zich te hebben. Volgens het museum een bijzondere ontdekking, want wereldwijd zijn er maar enkele krokodillenmummies.
Scannen van de krokodil
De babykrokodillen kwamen onlangs aan het licht toen de drie meter lange krokodil opnieuw gescand werd voor de nieuwe tentoonstelling die op 18 november 2016 open gaat. De nieuwe scangegevens zijn verwerkt tot een 3D-applicatie waarna onderzoekers de babykrokodillen ontdekten. In 1996 werden in de windsels van de krokodil al twee kleine krokodillen ontdekt.
Nieuwe ontdekkingen
Vanwege de eerdere scan in 1996 verwachtten egyptologen van het Rijksmuseum van Oudheden geen nieuwe ontdekkingen. Dat de krokodil toch nog zo veel nieuwe ontdekkingen bood, is voor de egyptologen een verrassing.
Mummificeren van dieren
Egyptologen van het museum vermoeden dat de verschillende generaties krokodillen samen zijn gemummificeerd als verwijzing naar het geloof in het Oude Egypte. Men geloofde in verjonging en nieuw leven na de dood. In het Oude Egypte mummificeerden de Egyptenaren verschillende diersoorten, meestal om goden te eren die zich konden manifesteren in een dierenlichaam.
(foto: Interspectral)
Tentoonstelling Koningen van de Nijl
In de nieuwe tentoonstelling Koningen van de Nijl kun je zelf de krokodillenmummie bestuderen. Op een groot touchscreen kun je de krokodil laagje voor laagje onderzoeken om op die manier informatie te achterhalen over leeftijd, lichamelijke kenmerken en het mummificatieproces.
Bronnen
rmo.nl Krokodillenmummie
metronieuws.nl Babykrokodillen in krokodillenmummie
Afbeeldingen
RMO