Muurschildering Egyptenaren

Tombe vol mummies ontdekt in Egypte

Muurschildering Egyptenaren Een team Egyptische archeologen heeft 100 kilometer ten zuiden van Caïro een ondergrondse tombe ontdekt. In de tombe zijn op zijn minst 17 intacte mummies gevonden. Deze vondst is baanbrekend omdat dit de eerste keer is dat er menselijke resten zijn ontdekt in dit gebied.

Ontdekking tombe

De tombe is per toeval ontdekt door een groep Egyptische studenten van de universiteit van Caïro. Toen zij met grondradar onderzoek deden naar de grond kwamen ze tot de ontdekking dat er een ondergronds gangenstelsel onder hen liep. Het gangenstelsel bleek een tombe te zijn die zich op acht meter onder het oppervlak bevond. In de tombe troffen de archeologen op zijn minst 17 volledig intacte mummies aan. Ook werden er sarcofagen, gemummificeerde dieren en een rol met hiërogliefen erop aangetroffen.

De mummies

Hoe oud de mummies precies zijn, moet nog in het laboratorium worden onderzocht. De archeologen die aan de opgraving meewerkten schatten de mummies stammen uit de late Egyptische periode (712 – 332 v. Chr.) of de Grieks-Romeinse periode (332 v. Chr. – 395 n. Chr.). Dat de mummies uitgerekend bij de stad Minya zijn ontdekt is uiterst bijzonder, omdat daar voorheen alleen gemummificeerde dieren zijn ontdekt.

'Gewone' mummies

Volgens de archeologen is het de eerste keer dat er een tombe wordt ontdekt met daarin zoveel 'gewone' mensen. Er zijn weinig schatten gevonden in de tombe, maar dit zou echter ook kunnen omdat die in de loop der tijd zijn weg geroofd. Sommige mummies lagen in een stenen sarcofaag, anderen lagen in houten doodskisten en weer anderen lagen langs de zijkant op elkaar gestapeld. De onderzoekers verwachten dat ze in deze tombe nog veel meer gaan ontdekken.

Bronnen:

Telegraph: New Necropolis

Huffington post: Tomb containing dozens of mummies unearthed

Abc: Egypt uncovers chamber of mummies 

Thehistory: Archive 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's