De necropolis van Draa Abul Naga

3500 jaar oude mummie gevonden in Egypte

De necropolis van Draa Abul NagaEgyptische archeologen hebben 3500 jaar oude graftombes geopend. In de tombes lagen veel grafgiften, en een in linnen gewikkelde mummie. Het Egyptische Ministerie van Oudheden maakte de vondst op sociale media bekend.

Tombes eerder ontdekt

De tombes werden al in de jaren '90 ontdekt, maar werd nu pas geopend. Binnen werden naast de grafgiften ook veel muurschilderingen aangetroffen. De tombes liggen in Luxor op de westoever, in de necropolis Draa Abul Naga. Op basis van de muurschilderingen en de grafgiften schatten dat de tombes stammen uit de tijd van de achttiende dynastie, ongeveer tussen de heerschappij van farao Amenhotep II en Thutmosis IV.

Grafgiften voor onbekende dode

De naam van de overledene is echter nog niet bekend. Er staan wel namen in de tombe, maar welke naam bij de overledene hoort, weten de archeologen nog niet. Vast staat, dat hij een grootse begrafenis heeft gekregen. Dat blijkt niet alleen uit de rijke versieringen van de tombes, maar ook uit de enorme hoeveelheid grafgiften. Er werden maar liefst 450 beelden gevonden, maar ook een beschilderd houten masker.

Er zijn in 2017 al veel meer opgravingen in Luxor geweest. In september werd het graf van een goudsmid  opgegraven. De Egyptische overheid hoopt dat de nieuwe vondsten ook weer nieuwe toeristen aantrekken. Sinds het begin van de Arabische Lente in 2011 laten veel toeristen Egypte links liggen.
Op Facebook  en Instagram presenteerde het Ministerie van Oudheden een aantal foto's van de vondst.

Bron:

Egyptisch Ministerie van Oudheden

Afbeelding: 

De necropolis van Draa Abul Naga. Door Roland Unger [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's