Egyptische expertise en toeristische trekpleisters: het graf van de goudsmid

Bij opgravingen in de Egyptische stad Luxor is een tombe uit de tijd van de farao's ontdekt. Binnenin de tombe vonden archeologen graven van hoge edelen en ambtenaren, waaronder een goudsmid. Het onderzoek werd groots gepresenteerd, en staat volgens de Egyptische Minister voor Oudheden voor een nieuwe fase in het onderzoek (en toerisme).

De gezetelde goudsmid

Op de westelijke oever van de Nijl, in de necropool Dra' Abu el-Naga', werden vanaf circa 1600 tot 1000 voor Christus diverse belangrijke figuren begraven. Een van hen was een koninklijke goudsmid uit de 18e dynastie genaamd Amunhat, zijn precieze jaartallen zijn onbekend. Het beeld van de smid, stond in een nis, waar hij samen met zijn vrouw in een gezetelde positie was afgebeeld. Tussen hen in hing een portret van hun zoon.

Mummies in de tombe

In de tombe, die behoorde aan een rechter uit het Nieuwe Koninkrijk (ca. 1500-1000), vonden de archeologen ook diverse andere kamers. Een schacht leidde naar een ruimte waar mummies, beelden en maskers lagen, voornamelijk uit de 21e en 22e dynastie. In een andere kamer lag een vrouw met twee kinderen. Wie zij was is onduidelijk maar onderzoek wees uit dat zij rond haar 50e stierf aan een botziekte.

Belang voor toerisme en archeologie Egypte

In Egypte was de vondst groot nieuws, om twee redenen. Ten eerste hoopt het land hiermee de toeristen terug te lokken die na de gebeurtenissen van de afgelopen jaren zijn weggebleven. Daarnaast werd het project uitgevoerd door Egyptische in plaats van buitenlandse archeologen. Daarmee is de Egyptische archeologische wetenschap volwassen geworden, aldus de Minister van Oudheden. In plaats van als begeleiders zijn de Egyptenaren nu leiders van de opgravingen.

Bronnen:

ABC 

The Telegraph: tombe 

The Telegraph: Valley of Kings 

Archaeology News Network 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's