Precolumbiaanse mummies onder de scanner

13-04-2017 - Gerti de Koeijer

De precolumbiaanse mummies in het Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel wachten geduldig op verder onderzoek. Een van de mummies werd wereldberoemd dankzij de bekende striptekenaar Hergé! Hoe zit het met de andere mummies? 

Een multidisciplinair team gaat de komende maanden de mummies verder onderzoeken in het kader van een wetenschappelijk project (Interdisciplinary Research on Andean mummies – IRAM)  geleid door onderzoekster Caroline Tilleux en Serge Lemaitre, conservator van de verzamelingen Amerika. 

Wie waren de mummies en tot welke cultuur behoorden ze?

Het initiatief wordt ondersteund door het Fonds Jean-Jacques Comhaire (Koning Boudewijnstichting). Onderzoekers streven naar betere kennis van de individuen die inmiddels 175 jaar geleden in de Belgische collecties terechtkwamen. Zo hopen onderzoekers van de KMKG informatie te kunnen achterhalen over hun leeftijd, geslacht, de periode, hun mogelijke doodsoorzaak, letsels en ziektes waaraan ze leden, hun dieet en geografische afkomst.... alles zal worden gebruikt om te begrijpen wie ze waren, waarom ze stierven, hun gezondheid, wat ze aten en welke cultuur ze behoorden.

De zeven kristallen bollen en De Zonnetempel

De precolumbiaanse mummies gaan onder de scanner in de Cliniques universitaires Saint-Luc. De beroemdste mummie uit de collectie is onlangs onderzocht. Het gaat om de mummie die Hergé inspireerde voor zijn personage Rascar Capac in albums De zeven kristallen bollen en De Zonnetempel.

Voor updates over het onderzoek kijk op de site van het iram project

www.iram-project.be/

www.kmkg-mrah.be/

Q. Keysers-eigen werk [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via commons.wikimedia.org/