verguld dodenmasker sakkara

Het gevonden dodenmasker

Universiteit van Thübingen - Ramadan B. Hussein

Verguld dodenmasker opgegraven in Egypte

In Sakkara, in Egypte, heeft een team van Duitse en Egyptische archeologen een bijzondere vondst gedaan. Het masker van verguld zilver werd gevonden in een tombe die al sinds 2016 wordt onderzocht.

Sarcofaag met edelstenen

In de tombe vonden de archeologen een mummie in houten sarcofaag. De sarcofaag was ernstig beschadigd, maar het masker op het gezicht van de mummie was bijzonder waardevol. Het materiaal waarvan het masker is gemaakt, is namelijk niet het enige waardevolle, de ogen zijn ingelegd met calciet, obsidiaan en een zwarte edelsteen waarvan wordt vermoed dat het om onyx gaat. Dat er nog zo’n bijzonder rijk masker gevonden wordt, is een unicum. De meeste waardevolle grafgiften zijn al eeuwen geleden geplunderd. Sindsdien zijn de meeste voorwerpen van edelmetaal waarschijnlijk omgesmolten.

Graf van priester

Op basis van inscripties op de restanten van de sarcofaag konden archeologen opmaken dat het gaat om het graf van een priester van de godinnen Mut en Niut-shaes. Hij leefde tijdens de 26e dynastie. Zijn tombe lag in een groot complex, dat al sinds 2016 door het team wordt onderzocht. Het grafcomplex heeft meerdere verticale schachten, tot dertig meter diep, die naar verschillende ruimtes leiden. Van een van die ruimtes vermoeden archeologen dat het de werkruimte is waar de overledenen werden gemummificeerd. In de ruimte werden namelijk potten met vloeistoffen en andere substanties die gebruikt werden bij het mummificatieproces gevonden.

3D-onderzoek

Tijdens het onderzoek zijn inmiddels meerdere grafkamers gevonden. Een aantal daarvan waren nog niet verstoord. Dankzij 3D-onderzoek kunnen de archeologen het volledige complex in kaart brengen.

Bron en afbeeldingen:

Universiteit van Tübbingen

Meer lezen