Geen foto

Necropolis Sakkara (Egypte) geplunderd

De trappiramide van DjoserDe necropolis van Sakkara, waar ieder jaar een team van Nederlandse archeologen onderzoek doet, heeft te lijden gehad onder plunderingen. Volgens de website Saqqara.nl begonnen de plunderingen op 29 januari. Veel graftombes en magazijnen werden opengebroken, er werd veel vernield, maar weinig gestolen. De plunderaars waren vooral op zoek naar goud en kostbaarheden.

Journalist Alexander Weissink van Het Financeele Dagblad schrijft vandaag op twitter dat Sakkara wordt bewaakt door politie en beveiligingspersoneel. Hem werd de toegang geweigerd, maar hij zag "locals"  ongehinderd in en uit lopen.

Sakkara ligt zo'n dertig kilometer ten zuiden van Caïro, het bekendste monument in de necropolis is de trappiramide van farao Djoser. Het gebied, dat een oppervlakte heeft van circa 7 bij 1,5 kilometer werd duizenden jaren lang gebruikt als begraafplaats voor hoge Egyptische ambtenaren. Sinds 1975 doen Nederlandse archeologen verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden er onderzoek. De opgravingsperiode begint aan het einde van januari, dit jaar werd de Nederlandse missie afgelast vanwege de spanningen in Egypte.

Bronnen: saqqara.nl, Huffington Post, Rijksmuseum van Oudheden

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's