De onderzoekers hebben weefselmonsters van de wolf genomen om het DNA-materiaal met dat van hedendaagse wolven te vergelijken

De onderzoekers hebben weefselmonsters van de wolf genomen om het DNA-materiaal met dat van hedendaagse wolven te vergelijken.

North-Eastern Federal University.

44.000 jaar oude wolvenmummie is oudste exemplaar ooit

Wetenschappers in het Siberische Jakoetsk zijn een onderzoek gestart naar een gemummificeerd wolvenkarkas van 44.000 jaar oud. De wolf was ingevroren in permafrost waardoor de resten van het roofdier bijzonder goed bewaard zijn gebleven. Het fossiel werd in 2021 bij toeval gevonden door dorpelingen langs een rivier in de Russische autonome republiek Jakoetië, maar werd pas onlangs tijdens een autopsie onderzocht.

Tekst: Thomas van Roijen

Eerste bevroren roofdier uit late Pleistoceen

Jakoetië bestaat voor 95% uit permafrost en omvat een groot gebied van bossen en moerassen. Vanwege de stijgende temperaturen in de regio, komt het vaker voor dat er fossielen uit de smeltende permafrost opduiken. Het is echter de eerste keer dat er een roofdier uit het late Pleistoceen (ca. 2,58 miljoen – 11,7 duizend jaar geleden) is gevonden.

Normaalgesproken worden er vooral fossielen van planteneters in permafrost gevonden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat herbivoren meestal sterven op plekken die makkelijk te bereiken zijn, terwijl roofdieren vaker sterven op minder toegankelijke plekken zoals grotten of andere schuilplaatsen. Daarnaast zijn er in ecosystemen (over het algemeen) altijd meer planteneters dan vleeseters, waardoor fossielen van roofdieren minder voorkomen.

DNA-onderzoek

De onderzoekers hebben weefselmonsters van de wolf genomen om het DNA-materiaal met dat van hedendaagse wolven te vergelijken. Aan de hand van de tanden van het fossiel konden de onderzoekers vaststellen dat het om een mannelijke wolf ging die naast een roofdier ook een aaseter was. Het dier leefde tijdens de laatste ijstijd (ca. 115.000 – 11.700 jaar geleden) en was volgens de wetenschappers een actief en groot exemplaar dat niet veel kleiner was dan beren en holenleeuwen


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De onderzoekers hebben monsters genomen van het maag-darmstelsel en andere inwendige organen van de wolf

De onderzoekers hebben monsters genomen van het maag-darmstelsel en andere inwendige organen van de wolf

North-Eastern Federal University.

Ecosysteem van de laatste ijstijd

Ook hebben de onderzoekers monsters genomen van het maag-darmstelsel en andere inwendige organen van de wolf. Zo hopen ze millennia-oude virussen en bacteriën te ontdekken. Sommige bacteriesoorten kunnen namelijk duizenden jaren overleven in de gefossiliseerde resten van dieren. Daarnaast kunnen er nog etensresten in de maag van de wolf zitten die meer kunnen vertellen over zijn dieet, en hopelijk ook over het dieet van de prooidieren die hij at. Want ook hun verteerde eten heeft indirect in de maag van de wolf kunnen belanden. De ingewanden van de wolf kunnen dus een hoop vertellen over het ecosysteem waarin hij leefde en het Jakoetië van de laatste ijstijd.

Vanwege klimaatverandering komen onder andere fossielen vrij van de wolharige mammoet

Vanwege klimaatverandering komen onder andere fossielen vrij van de wolharige mammoet

Mauricio Antón [CC BY 2.5] via Wikimedia commons.

Fossielen uit ontdooide permafrost

Permafrost is grond die – zoals het woord al zegt – permanent bevroren is, en komt voornamelijk voor in Siberië, Canada, Alaska en op Groenland. De koude en droge omstandigheden van deze bodem zijn ideaal voor het bewaren van fossielen. Mits er vlak na het overlijden van het dier een laag sediment of sneeuw over de resten vormt, wordt de ontbinding van het weefsel sterk geremd. Hierdoor kunnen fossielen (tien)duizenden jaren worden bewaard. Doordat veel permafrost op de wereld aan het ontdooien is vanwege klimaatverandering, komen er verschillende prehistorische fossielen vrij. Zo zijn er onder andere wolharige mammoeten, wolharige neushoorns, holenberen, paarden en nu ook een wolf uit het ijs tevoorschijn gekomen.

Meer lezen