Beer

Het gebit en neus van de aangetroffen holenbeer

NEFU RIAEN.

Volledig intacte prehistorische Holenbeer gevonden

Onderzoekers van de Noordoostelijke Federale Universiteit in Yakutsk hebben een volledig intact exemplaar gevonden van een prehistorische Holenbeer. Het is voor het eerst dat er een exemplaar is gevonden waarvan het spier- en orgaanweefsel nog intact is. Zelfs de neus zit er nog op. Tot nu toe zijn er alleen skeletten van het dier aangetroffen. Het nieuws is van ‘wereldbelang’ volgens de onderzoekers.

De holenbeer was een prehistorische berensoort die tijdens het pleistoceen in grote delen van Europa leefde. Gemiddeld werd een Holenbeer 3.5 meter lang en een volwassen dier woog tussen de 350 en 600 kg, al zijn er exemplaren aangetroffen van wel 1000 kg. De soort verdween ongeveer 15.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd. Het exemplaar dat nu gevonden is, wordt geschat tussen 22.000 jaar en 39.500 jaar oud. Er moet nog een koolstofdatering gedaan worden om een preciezere inschatting te maken.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Een vondst van wereldbelang

De Universiteit in Yakutsk houdt zich veel bezig met het opgraven van oude diersoorten. Zo hebben zij afgelopen jaren verschillende mammoeten, wolharige neushoorns en holenleeuwen gevonden. Door het smelten van de Siberische permafrost verschijnen er steeds meer oude dierenresten aan de oppervlakte. “Deze vondst is van wereldbelang, dit is het eerste exemplaar dat we ooit gevonden hebben waarvan de organen en het zachte weefsel nog intact is.” aldus Lena Grigorieva van de Universiteit in Yakutsk.

Rendierjagers

De beer werd gevonden door rendierjagers op een van de Russische Lakhovsky eilanden. Zij hebben vervolgens de onderzoekers van de universiteit geïnformeerd. Gezien het feit dat de dierresten nog in een zeer goede staat zijn, zijn de onderzoekers optimistisch over het vinden van bestudeerbaar DNA. Dit zou ons namelijk veel kunnen vertellen over de uitgestorven diersoort.

Bron: Noordoostelijke Federale Universiteit in Yakutsk.

Meer lezen