Mammoeten kan je nog wel in musea zien, maar niet meer in het echt

Mammoeten kan je nog wel in musea zien, maar niet meer in het echt

Pixabay

Deze uitgestorven dieren ga je nooit meer in het echt zien

Heb je je al eens afgevraagd hoeveel dieren er op de wereld leven? Het exacte aantal verschillende soorten dieren op aarde is niet bekend. Er zijn naar schatting 8,7 miljoen levende soorten op planeet aarde te vinden. Een groot deel daarvan is niet eens bekend bij de mens. Die sterven uit voordat er überhaupt weet van is. Van een aantal dieren weten we wel zeker dat we ze nooit meer gaan zien. In dit artikel lees je meer over welke dieren dat zoal zijn.

Waardoor sterft een dier uit?

Er is een aantal redenen aan te wijzen waarom een dier uit kan sterven. Een verandering van het klimaat is bijvoorbeeld een van de grootste redenen waarom een diersoort niet meer kan leven. Door het broeikaseffect is er bijvoorbeeld sprake van opwarming van de aarde waardoor het leefklimaat verandert. Het uitsterven kan ook liggen aan een verwoeste leefomgeving door een natuurlijke ramp, zoals een vulkaan, aardbeving of tsunami.

Uiteraard zijn er niet alleen natuurlijke redenen aan te wijzen. Wist je dat de mens ook verantwoordelijk is voor een groot aantal uitgestorven dieren? Het broeikaseffect komt bijvoorbeeld ergens vandaan - de mens is wat dat betreft een heel vervuilend levend wezen. Daarnaast sterven dieren uit door ontbossing, commerciële visserij en veeteelt en stroperij.  Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen dieren die volledig zijn uitgestorven en dieren die alleen in het wild zijn uitgestorven, maar nog wel in gevangenschap leven.

Dodo: uitgestorven door de mens

Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien. Wat opvallend was aan dit gevleugelde dier is dat het een vogel was die niet kon vliegen. De dodo leefde op een tamelijk klein leefgebied op Mauritius, een eiland. Door dit afgebakende leefgebied heeft de vogel zich niet breed voort kunnen planten.

Het verhaal gaat dat de dodo indirect door de mens is uitgestorven. Dat zit namelijk zo: ontdekkingsreizigers uit het westen kwamen in die tijd massaal naar het eiland toe. Zij namen allemaal dieren mee die niet op Mauritius voorkwamen, zoals apen en honden. Die dieren aten de eieren op van de dodo’s, evenals het voedsel dat bedoeld was voor de vogels. De dodo had daardoor geen schijn van kans.

Tasmaanse tijger: uitgestorven door jacht

Een ander dier dat nog niet eens heel lang geleden is uitgestorven is de Tasmaanse tijger. Dit buideldier, dat door de opvallende strepen wat weg heeft van een tijger, was het grootste vleesetende buideldier ter wereld. Het dier kwam ooit voor in verschillende delen van de wereld, waaronder in Tasmanië en Australië. In Australië overleefde de Tasmaanse tijger niet, waarschijnlijk door concurrentie van de dingo.

Tasmanië bleek een prima plek te zijn voor het dier, totdat de Europeanen kwamen. Zij namen schapen mee die een lekkere snack waren voor de Tasmaanse tijgers. De jacht werd (helaas) geopend en er ontstonden allerlei ziektes onder de beesten. In 1930 werd de laatste wilde Tasmaanse tijger gedood. Uiteindelijk blijkt dat het dier bijna niet verantwoordelijk kon zijn voor de dood op schapen. Onderzoek wijst uit dat zo’n Tasmaanse tijger lichamelijk gezien niet in staat is geweest om schapen te vermoorden.

Mammoet: uitgestorven door klimaatverandering

Grote kans dat je wel eens hebt gehoord of gelezen over de mammoet. Dit reusachtige wildebeest is zo’n 4.000 jaar geleden uitgestorven. De mammoet leefde in hele koude omstandigheden - dat was terug te zien aan de dikke vacht die ze door de jaren heen hadden gekregen. Hoewel er veel verschillende soorten mammoeten moeten zijn geweest, kennen we voornamelijk de langharige mammoet; een soort wollige olifant.

Dit indrukwekkende dier was gewend aan leven in een ijskoud klimaat. De verandering van het klimaat speelde dan ook parten in de ontwikkeling van de mammoet. Toch is opwarming van de aarde niet de enige reden waarom de mammoet niet meer leeft. De mens jaagde 4.000 jaar geleden ook op de mammoet om het vlees en om de huid. Het vlees werd gegeten en de huid werd gebruikt om warm te blijven.

Dinosauriërs: uitgestorven door asteroïde

De dinosauriërs mogen natuurlijk niet ontbreken op een lijstje met uitgestorven dieren. Deze imposante dieren leefden miljoenen jaar geleden op aarde. Door veel archeologisch onderzoek weten we een beetje meer over het leven van dinosauriërs en hoe ze eruit hebben gezien. Toch is het nu niet voor te stellen dat je ooit nog oog in oog zou komen te staan met een reusachtige dinosaurus.

Kijken we naar hoe er een eind is gekomen aan het leven van dinosauriërs dan zien we geen verhalen over klimaatverandering of door het toedoen van mensen. Het was een asteroïde die ervoor zorgde dat bijna al het leven op aarde verdween. Wonder boven wonder overleefden alleen vogels deze intens natuurramp en behoren zij niet tot de lijst met uitgestorven dieren.

Meer lezen