vroegmiddeleeuws bierbrouwen zweden

De gevonden graankorrels

Lund University

Zweden brouwden al heel vroeg bier.

Bier is al een heel oud drankje, de Mesopotamiërs brouwden en dronken al bier. Over de vroege bierindustrie in Europa is echter een stuk minder bekend. Maar archeologen van de Zweedse Universiteit van Lund hebben namelijk achterhaald dat er in Zweden tijdens de late Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen al mout werd geproduceerd.

Vlak bij de opgravingen bij Uppåkra stuitten de archeologen op een aantal ovens die gebouwd waren om op lage temperatuur dingen te verwarmen. In een van die ovens troffen de archeologen een aantal verkoolde graankorrels aan. De vindplaats daarvan, zo dicht bij een oven, wijst er volgens de archeologen op dat dit graan werd gebruikt om bier van te maken.

Grote bierindustrie

Dat er een aantal ovens vlak bij elkaar is gevonden, een eindje buiten het bewoonde gedeelte van Uppåkra, doet de archeologen vermoeden dat dit soort grotere ‘industrie’ op specifieke plekken in de nederzetting werd geplaatst en dat de productie niet alleen voor eigen gebruik was, maar dat er ook speciaal voor de handel, en grote feesten werd gebrouwen. 

Top-3 oudste vondsten

De ovens en de graankorrels stammen uit de periode tussen 400 en 600. Daarmee staat deze vondst in de top-3 van oudste bier-gerelateerde vondsten in Scandinavië. De oudste vondst stamt uit het jaar 100 en werd in Denemarken gedaan, een andere vondst werd gedateerd op het jaar 500 en werd gedaan op het eiland Öland.

Bij die oude vondsten werden vooral resten van wilde gagel gevonden, daarmee werd bier op smaak gebracht voordat hop die functie overnam.

Bron en Afbeelding:

Meer lezen