Oudste bierbrouwerij ter wereld

In Israël vonden archeologen de resten van wat waarschijnlijk de oudste bierbrouwerij ooit is. 

Pixabay

Oudste bierbrouwerij ter wereld werd gebruikt voor spirituele doeleinden

Onderzoekers van de Stanford-universiteit hebben sporen gevonden van de oudste bierbrouwerij ooit. De vondst bevestigt de aanname dat in sommige gebieden bier brouwen de motivatie was om graan te gaan verbouwen. Opmerkelijk want volgens veel theorieën ging dat andersom.

Alcohol gevonden in mortieren

Het bewijs werd gevonden in de Raqefet-grot in Israël. Het onderzoeksteam vond gaten in de grond, die waarschijnlijk werden gebruikt als vijzels en opslagplek. In deze gaten vonden de onderzoekers ook sporen van alcohol. Ze wilden onderzoeken welke planten de mensen aten, en waren dus helemaal niet op zoek naar alcohol, waardoor hun verbazing des te groter was.

Doden vereren

Het bewijs laat zien dat de Natufiërs, een groep jager-verzamelaars, al van bier hielden. De leider van het onderzoeksteam, Li Liu, noemt dit het oudste mensgemaakte alcohol ter wereld. De vondst bewijst namelijk dat mensen in dit gebied al tussen 11.700 en 13.700 jaar geleden al bezig waren met het brouwen van bier. Volgens de onderzoekers brouwden de Natufiërs het bier voor rituele feesten waarin ze de doden vereerden. Liu denkt daarom dat bierbrouwen niet een resultaat was van landbouwontwikkelingen, maar van rituele en spirituele behoeften.

Ander bier dan nu

Volgens een andere medeonderzoekster, Jiajing Wang, was het bier dat ze destijds dronken anders dan het bier zoals wij het tegenwoordig kennen. Zij verwacht dat het waarschijnlijk een mengsel was van meerdere ingrediënten dat meer leek op pap dan de gele vloeistof die wij nu drinken. 

Bier brouwen via een driestappenplan

De onderzoekers geloven dat de Natufiërs een driestappenplan hanteerde voor het brouwproces. Eerst maakten ze mout van tarwe of zetmeel, die mout werd vervolgens weer fijngestampt. Daarna lieten ze het fermenteren met behulp van gist.

Bronnen:

Afbeeldingen:

De verspreiding van de Natufische cultuur. By Crates [GFDL or CC BY 3.0 ], via Wikimedia Commons

Meer lezen