Oud-Egyptisch keramiek

Oude Egyptenaren dronken liever bier dan water

Oud-Egyptisch keramiekArcheologen vonden in Tel Aviv de overblijfselen van een 5000 jaar oude brouwerij, toebehorend aan een Egyptische koloniale nederzetting uit de Bronstijd. Bier was een hoofdbestanddeel van het dieet van de oude Egyptenaar.

Potscherven, een bronzen mes & werktuigen van vuursteen

De oude potscherven die werden gebruikt voor het maken van bier zijn gevonden op een bouwterrein in het centrum van Tel Aviv. IAA deed hier het gebruikelijke onderzoek dat voorafgaat aan de meeste bouwprojecten. Naast de 5000 jaar oude potscherven werden ook 6000 jaar oude artefacten gevonden, waaronder een bronzen mes en werktuigen van vuursteen. 

Keramische bassins

“We hebben zeventien kuilen gevonden die in de vroege Bronstijd (3500-2000 v. Chr.) werden gebruikt voor de opslag van landbouwproducten”, zegt Diego Barkan, gezaghebbende van de opgraving. Naast honderden potscherven die karakteristiek zijn voor de lokale cultuur, zijn ook een aantal stukken van grote keramische bassins gevonden. Hierin werd volgens Barkan bier gebrouwen.

Brouwproces bier

Bier werd in het oude Egypte gemaakt van een mengsel van gerst en water. Dit werd gekookt en in de zon gezet om het gistingsproces te voltrekken. Er werden fruitconcentraten toegevoegd om het bier op smaak te brengen, waarna het werd gefilterd en in vaten werd opgeslagen.

Bier als hoofdbestanddeel dieet

Bier was een hoofdbestanddeel van het Egyptische dieet: granen werden zo omgezet in bewaarbare calorieën en door het alcoholpromillage was het veiliger om te drinken dan het meestal verontreinigde water. Volgens Barkan dronken de Egyptenaren daarom bier in de morgen, middag en avond. Een gevonden inscriptie van ca. 3000 v. Chr. laat zien dat de Egyptenaren veel waarde hechtten aan bier: “De mond van een tevreden man is gevuld met bier.” Om deze reden kregen bijvoorbeeld arbeiders die meewerkten aan de bouw van de piramide in Giza naast brood elke dag bier te drinken.

Eerste bewijs

De in Tel Aviv gevonden biervaten waren gemaakt op een voor dat gebied ongebruikelijke manier en vergelijkbaar met gevonden vaten in een Egyptisch bestuursgebouw in het noordwesten van de Negev woestijn. De voorwerpen zijn het eerste bewijs ooit gevonden voor de aanwezigheid van Egyptenaren in Tel Aviv in de vroege Bronstijd.

Bronnen

www.timesofisrael.com

www.ibtimes.co.uk

www.haaretz.com

www.ynetnews.com

Afbeelding

Door BrokenSphere (Eigen werk) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's