Vikingschip

-

-

Vier grote spectaculaire Viking vondsten

Gisteren publiceerden we een artikel over een duizend jaar oude Viking speelboot. Dat is een spectaculaire vondst natuurlijk en in de afgelopen vijf jaar zijn nog wel meer grote vondsten gedaan over de Vikingen. Hieronder zetten we er vier voor je op een rij.

Odin-amulet gevonden in Denemarken

Een amateurarcheoloog vond in 2016 in Denemarken een grote hoeveelheid gouden en zilveren voorwerpen, waaronder een zeldzaam Odin-amulet. Het is een gouden medaillon die vooral als juweel werd gedragen.  Het is een zeldzame vondst omdat niet veel van zulke juwelen worden gevonden. Aan de hand van andere medaillons over Odin kon aan de inscriptie worden vastgesteld dat het een Odin-amulet was. Op het amulet wordt Odin vermeld als ‘De Hoge’. Lees hier meer.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Tweede Viking opgraving Amerika

Al sinds 1960 waren er geen nieuwe aanwijzingen of sporen gevonden van een Viking aanwezigheid in Amerika. In 2015 hebben archeologen echter een nieuwe plek gevonden waar eventueel resten zouden liggen. In het Oosten van Canada zijn in de bodem verhoogde ijzerwaarden gevonden. Volgens archeologen moet het gaan om Noorse smederij en zou het dus gaan om de Vikingen. Lees hier meer.

Zeldzaam Viking crucifix ontdekt

In Denemarken is in 2016 een zeldzame gouden crucifix ontdekt uit de Vikingtijd. Bij het plaatsje Aunslev werd het tiende-eeuwse crucifix gevonden door een amateurarcheoloog met een metaaldetector. Op het kruis is Jezus afgebeeld. Het is opmerkelijk dat een christelijk voorwerp uit die tijd is gevonden. Dat zou betekenen dat de Denen eerder het christelijke geloof overnamen dan werd gedacht. Lees hier meer.

Mogelijk legendarisch Vikingdorp gevonden

In 2012 vonden Deense Archeologen aan de Deens-Duitse grens resten van een Vikingdorp. De archeologen vermoeden dat het gaat op het legendarische Sliasthorp. Historici twijfelen aan het bestaan van dit dorp. Het zou het belangrijkste militaire centrum zijn voor de eerste Scandinavische koningen. De archeologen hebben al tweehonderd huizen opgegraven waarin veel kralen, juwelen en speerpunten zijn gevonden. Lees hier meer.

Afbeelding:

Pixabay.com: Vikingboot


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen